Close

Székhelyet vált a kormány

kossuth

Egy határozati javaslat szerint a kabinetnek 2014-ig kellene költöznie a Parlamentből. Úgy tudjuk, a Sándor-palotával nem, de a budai Vár egyéb részeivel kapcsolatban vannak kormányzati elképzelések. A kormánypárti előterjesztés elfogadásával az Országgyűlés előtti Kossuth tér állami tulajdonba kerülne. Ezzel a lépéssel a kormánypártok megteremtenék az ott található szobrok áthelyezésének lehetőségét is.

A Fidesz és a KDNP közös országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezi, hogy a kormány 2014-ig költözzön ki a Parlamentből, az Országház előtti Kossuth tér pedig kerüljön az állam kizárólagos tulajdonába és vagyonkezelésébe. Balsai István (Fidesz), az indítvány egyik előterjesztője lapunknak azt mondta, hogy a kezdeményezés véget vet annak az 1944 óta fennálló állapotnak, hogy a kormány és az Országgyűlés egy épületben működik. A parlament alkotmányügyi bizottságának elnöke szerint Orbán Viktor miniszterelnök tud a kezdeményezésről, és Kövér László házelnökkel együtt támogatja a hatalmi ágak szétválasztását is szimbolizáló költözést.
A kormány megvárja, hogy milyen döntést hoz az Országgyűlés, azt tanulmányozza majd, és a szűkséges választ meg fogja adni a parlamentnek – reagált a kabinet költözéséről szóló határozati javaslatra Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. Lapunk kormányzati forrásból tudja, hogy a kabinet tervei között nem szerepel önálló kormányzati negyed létrehozása. Névtelenséget kérő forrásunk a lehetséges helyszínek között említette a Néprajzi Múzeum épületét. – A Sándor-palotával nem, de a budai Vár egyéb részeivel kapcsolatban vannak kormányzati elképzelések – válaszolta azon kérdésünkre, hogy a várnegyed szóba került-e kormányzati körökben.
 – A parlament régi méltóságának visszaállítása mellett a Kossuth téri szobrok és emlékművek méltó elhelyezése is célja a tervezetnek – mondta Balsai István. A Magyar Nemzet azon kérdésére, hogy ez érintheti-e bármilyen formában Károlyi Mihály szobrát, a fideszes politikus azt mondta, hogy ebbe a szobrok „esetlegesen máshol történő elhelyezése'” is beletartozik. – Kultúremberek szobrokat nem rombolnak le, de áthelyeznek – ezt már L. Simon László, a határozati javaslat másik előterjesztője válaszolta kérdésünkre. Az Országgyűlés kulturális bizottságának fideszes elnöke ugyanakkor hangsúlyozta, a javaslat nem konkrétan a Károlyi-szoborról rendelkezik, hanem egy átfogó rendezés igényéről szól.  
Ismeretes, korábban a Jobbik, majd a KDNP budapesti választmánya is kezdeményezte a szobor áthelyezését. Többször kerestük tegnap Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetőjét – aki kollégájával, Lázár Jánossal együtt szintén előterjesztője a javaslatnak -, de nem értük el.
 – Érdemes újragondolni a várnegyedben működtethető kormányzati funkciókat – válaszolta L. Simon a Magyar Nemzetnek a kormány költözésével kapcsolatos kérdésére. A szakpolitikus szerint ezt a tervet az is erősítheti, hogy a budai Vár területéről kiköltöztetett kulturális intézmények méltóbb helyre kerülnek. A konkrét terveket viszont a kormány dolgozza majd ki – tette hozzá.
Balsai István szintén azt hangsúlyozta, hogy a kormány döntésétől függ, hová költözik majd.

Forrás: Mti.hu*

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top