Close

Többezer pedagógus vált diabmentorrá            

 Hogyan kell vércukrot mérni, melyek a rosszullét jelei egy cukorbeteg gyereknél, hogyan adják be az inzulint: ilyen és ehhez hasonló gyakorlati tudást kapnak a DiabMentor továbbképzésen azok a pedagógusok, akik segítik az óvodákban és az iskolákban az érintett gyerekeket tavaly ősz óta. Az Oktatási Hivatal felkérésére az Egy Csepp Figyelem Alapítvány szakemberei állították össze az elméleti és a gyakorlati tananyagot, és készítik fel a pedagógusokat a DiabMentor állomásain. Az eddigi DiabMentor képzéseken csaknem hatezren vettek részt – hangzott el az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtórendezvényén.

A köznevelési törvény szerint szeptemberben indult DiabMentor továbbképzésben azok a pedagógusok részesültek, akik a diabéteszes gyermekek intézményi ellátásának javításáért felelnek a jövőben. Az Oktatási Hivatal felkérésére a diabmentorok felkészítését az alapítvány szakemberei végzik. A tudásanyag kiegészítéseként egy gyermekeknek és felnőtteknek szóló interaktív 3 dimenziós betegút fejlesztését is elkezdték. Az interaktív ismeretterjesztő anyag azt szemlélteti majd, hogy milyen utat jár be egy diabéteszes gyermek a betegség felfedezésétől a diabétesz gondozókon át a cukorbeteg mindennapokig. Nem csak az érintett gyerekeket fogadó intézmények pedagógusai számára lesz hasznos ez a tudásanyag, de a frissen diagnosztizált 1-es típusú diabéteszes gyermekeknek és szüleiknek is segítség lehet. A program támogatója a Miniszterelnökség Családokért felelős államtitkársága.
Az alapítvány hagyományos pedagógus diabétesz érzékenyítő programja is folytatódik: a „Belevalók” képzéssel eddig csaknem 5 000 pedagógust és egyetemi hallgatót értek el. Szakmai partner a Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. A Belevalók 9 éve része az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar hivatalos képzési programjának. Támogatók: 77 Elektronika Kft, Nexon Kft, Sanofi.
A gyerekek érzékenyítését is kiemelten kezeli az alapítvány: a 13-14 éves korosztály számára TEENS néven 2020-ban elindított egészségprogram idén újabb két iskolába jut el. A program célja felhívni a figyelmet azokra a krónikus betegségekre és egészségügyi problémákra, melyek a fiatalokat is egyre inkább érintik. Alapját online kvízek, videó bejátszások, kreatív tartalmak adják a gyerekek aktív közreműködésével. A korosztály által közkedvelt internetes alkalmazások segítségével tanulhatnak az egészséges táplálkozásról, a test és lélek összehangjáról és az egészségmegőrzésről.
Ősszel az alapítvány újabb iskolákat von be a 4 évvel ezelőtt indított KiDS elnevezésű diabétesz képzésbe is, melyet a Nemzetközi Diabétesz Szövetség hozott létre 6-14 éves általános iskolások, valamint szüleik és tanáraik számára. A program a cukorbetegség megismerésére, a 2-es típusú diabétesz megelőzésére és az 1-es típusú diabéteszes gyerekek elfogadására irányul. A TEENS és a KiDS főtámogatója a Sanofi.
A nemzetközi diabétesz világnaphoz kapcsolódóan idén novemberben újra megrendezik a családi egészségnapot, az Egy Csepp Világnapot ingyenes szűrésekkel, gyermekprogramokkal, talkshow-kal. Támogató a Sanofi, Beurer, a Berlin-Chemie, az AstraZeneca és a Miniszterelnökség Családokért felelős államtitkársága. Főtámogató a magyar Dcont© vércukormérőket fejlesztő 77 Elektronika Kft. A cég márciustól tovább bővítette a cukorbetegség kezelését megkönnyítő eszközportfolióját és itthon is piacra dobta a GlucoMen Day folyamatos cukormonitorozási rendszert. A mobil applikációval összehangolható glükózszenzor képes a nap 24 órájában percenként új cukorértéket mérni a használójának, aki azonnal megoszthatja eredményeit orvosával vagy családtagjával.


Elindultak az alapítvány idei ingyenes szűrései is. A sárga sátrak ott lesznek ismert futóversenyeken, fesztiválokon és családi napokon. A program támogatója a magyar a 77 Elektronika, a Beurer, a Berlin-Chemie / A. Menarini, a Magyar Telekom és a Nemzeti Együttműködési Alap.
Május 31-ig tart az alapítvány a Cseppont Patikahónap programja. Ezalatt egyes gyógyászati segédeszközökhöz kedvezménnyel juthatnak a vásárlók, így lehetőség nyílik a rendszeres otthoni szűrésre is. A program támogatója a Beurer és a 77 Elektronika.
A 10 éves Magyarország Cukormentes Tortája verseny is folytatódik, melynek győztesét a Magyarország Tortájával együtt augusztusban ismerheti meg a nagyközönség. Május végén indul a hobbicukrászok versenye is. A programok főtámogatója kezdetektől a 77 Elektronika Kft, támogatója a Miniszterelnöki Kabinetiroda. Szakmai partnere a Magyar Cukrász Ipartestület, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Wessling független laboratórium.


A sajtótájékoztatón bejelentették azt is, hogy Erős Antónia alapítványa munkatársaival együtt a Fővárosi Állat- és Növénykert gyűrűsfarkú makiját, Gizmót fogadta örökbe. A választás azért esett rá, mert ennél a fajnál kialakulhat a 2-es típusú diabétesz. A civil szervezet ezzel kapcsolódik az állatkert felhívásához, hogy a látogatók ne etessék felelőtlenül az állatokat, mivel több egyed is cukorbeteg lehet.
Forrás: Egy Csepp Figyelem Alapítvány

Shares
scroll to top