Close

Kovács László: Magyarország az Európai Unió fekete báránya lett

Kovács László szerint megbecsült országból hazánk mára az Európai Unió fekete báránya lett.

Az MSZP alelnöke szombaton sajtótájékoztatón azt mondta: bár Orbán Viktor erős Magyarországot és erős Európát tekint célnak, politikája egy gyenge, nemzetközi tekintélyét elvesztő Magyarországot eredményez, amely az Európai Unió hitelességét is gyengíti. Erről az útról vissza kell fordulni -húzta alá.

A soros elnökség már biztosan nem lesz sikertörténet – vélekedett Kovács László, hozzátéve, de a kormány legalább mentse, ami menthető és ne akarja legyőzni az EU intézményeit. Mint mondta, az MSZP kész támogatni ebben a kabinetet, ehhez azonban az szükséges, hogy a miniszterelnök felhagyjon a demokrácia és a jogállamiság lerombolásával.

Az elnökséggel Magyarország lehetőséget kapott annak bizonyítására, hogy beilleszkedett az unióba. Ehelyett azonban kétségek támadtak, vizsgálatok folynak, hogy a kormány egyes intézkedései nem sértik-e az uniós alapelveket – jelentette ki a szocialisták alelnöke.

A volt külügyminiszter úgy fogalmazott: Magyarország és egyetlen soros elnökség sem kapott korábban ennyi bírálatot, ami azt mutatja, hogy Orbán Viktor és kormánya eljátszotta azt a nemzetközi bizalmat és megbecsülést, amelyet szerinte az ország már a nyolcvanas évek eleje óta élvezett.

Mint mondta, a bírálók kétségbe vonják, hogy Magyarország demokratikus jogállam, hogy alkalmas a soros elnökség betöltésére. Berendezkedését egykori és mai tekintélyuralmi rendszerekhez, diktatúrákhoz, a kormányfőt pedig azok vezetőihez hasonlítják. Hozzátette: a bírálók között egyaránt találni jobboldali, konzervatív, liberális,és baloldali politikusokat és lapokat.

Kovács László szerint bár e bírálatokat a médiatörvény váltotta ki, azokat a kormány korábbi, a demokráciát és jogállamiságot leromboló intézkedései alapozták meg. A demokráciában, a jogállamban szigorúan pártoktól független posztok és intézmények megszállása, azokba kizárólag saját híveik kinevezése. Ezek a lépések leleplezik a médiatörvénnyel kapcsolatos valódi szándékaikat és hiteltelenítik a médiatörvényt magyarázni próbáló nyilatkozataikat.

Úgy vélekedett, a kármentéshez elengedhetetlen, hogy a parlament – a szocialisták által is szorgalmazott rendkívüli ülésen – visszavonja a médiatörvényt, és helyette szakmai egyeztetések után új jogszabályt alkosson. Hasonlóképpen szükséges az alkotmányozási folyamat felfüggesztése és annak előröl történő újrakezdése a soros elnökség után.

Beszélt arról is: hamis a kormány érvelése, amely a médiatörvény és más európai szabályozások hasonlóságáról szól, mert bár valóban nem példátlan, hogy a médiahatóság vezetőit a kormány nevezze ki, de ezeket a posztokat sehol nem a saját embereivel tölti be.

Az MSZP alelnöke szerint: a kormánynak be kell látnia, hogy kétharmados parlamenti többsége idehaza szinte korlátlan lehetőségeket biztosít számára, az Európai Unióban azonban nem ad semmiféle többletjogot.

Kovács László hangsúlyozta: hogy az MSZP nem diadalmaskodni akar a kormány felett. A demokrácia, a jogállamiság kiteljesedését akarja a gyorsan épülő önkényuralom helyett. Azt, ami mellett alig két évtizede még az ifjú politikus, Orbán Viktor is oly meggyőzően érvelt.

Forrás: MSZP.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top