Close

Kovács Ferenc Richárd a 65-ös kategória második helyéig száguldott

A #155-ös rajtszámmal induló Kovács Ferenc Richárd (10 éves) a Béta Motorsport Egyesület versenyzőjeként eredményesen abszolválta második szezonját az ifi 65 cc-s kategóriában.

Az ifjú versenyző a KTM-Husqvarna Centrum Magyarország Nyílt Nemzeti Endurocross Bajnokság és Kupasorozat ifi kategóriájának összetett 2. helyét szerezte meg 2023-ban. A mindössze csak tíz éves Ricsi 2022-ben teljesítette első teljes szezonját a 65 köbcentiméteres KTM-jével, amire egy elektromos modell után ült át. A tavalyi, ismerkedős szezonban egészen az év végi dobogó harmadik fokáig küzdötte magát. Idén pedig egy küzdelmes szezon után javított korábbi eredményén.

2023-ban a KTM-Husqvarna Centrum Magyarország Nyílt Nemzeti Endurocross Bajnokság és Kupasorozat a tervek szerint hat helyszínre látogatott volna el, azonban az időjárás közbeszólt, így a második fordulón nem indultak az ifjúsági kategória (50-es és 65-ös körcentiméteres) nevezői. Így öt forduló, tíz futamán kellett megmutatni az érdi sportolónak, hogy mire is képes…

A szezon első fordulóját Kiskunfélegyházán rendezték, ahol a kategóriájában az összetett második helyen végzett az első és a második futam alapján. A pannonhalmi versenyhétvégét a rossz időjárási körülmények miatt törölték az ifjúsági versenyzők naptárából. Veszprémvarsányban szintén elhozta az ezüstöt. A nyári szünet utáni, Tamásiban rendezett fordulót megnyerte! Piliscséven és Szankon másodikként intette le a kockás zászló az ifjú titánt. Így az egész szezon során kiegyensúlyozott teljesítményt mutatott, amely az év végi összetett értékelésben az előkelő második helyet jelentette.

Kovács Ferenc Richárd ezen kívül négy év után újra részt vett egy motocross versenyen, ahol a népes mezőnyben 7. helyen végzett, a csapatok versenyében pedig harmadik helyezést szerezte meg a Virág Petrik, Kovács Ferenc Richárd, Vörös Ákos trió. Az endurocrosstól eltérő lebonyolítás miatt hozzá kellett edződnie az új kihívásokhoz és az ismeretlen pályához is. Ricsi a Fairplay-ről is tanúbizonyságot tett Tamásiban, amikor is a megszerzett előnyét áldozta fel azért, hogy segítsen egy elesett versenytársán.

Bár a 2023-es versenyszezonnak már vége, a munka természetesen folytatódik. Hamarosan lebonyolításra kerül a díjátadó ünnepség és javában folyik a téli felkészülés is. Ricsi a motorozás mellett a Kárpáti Farkasok jégkorongklubban is élsportol. 2024-ben Ricsi a tervek szerint több fronton is megméreti majd magát: az Endurocross Ob 65 cc-es kategóriája mellett a Superenduro Kupasorozat néhány futamán is szeretne részt venni.

Kovács Ferenc Richárd és családja ezúton is szeretne megköszönni minden segítséget és támogatást, valamint köszöni a felkészítést és versenyeztetést Vágó Norbertnek, illetve a versenyek lebonyolítását minden rendezőnek. Ricsi szülei örömmel fogadnak minden segítséget és támogatást, mivel a fejlődésnek mindig ára van. Ez a jövő évben egy 85 köbcentiméteres motor beszerzését jelenti, mert el szeretnék kezdeni a felkészülést a kategória váltásra…

Írta: Háfra Zsolt

Fotók: Miller Photostudio

Shares
scroll to top