Close

Magyarország ragadozó madarai és baglyai


A fenti címmel 80 év után most jelent meg először egy olyan könyv, amelyik valamennyi Magyarországon fészkelő, átvonuló, vagy ritka vendégként megjelenő ragadozó madarat és baglyot is bemutatja. Az 1600 oldalas, két kötetes könyvben nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló részletességgel és alapossággal kerülnek bemutatásra a tárgyalt fajok.

A kötetben szereplő 48 faj részletes ismertetésén túl, a ragadozómadarak törzsfejlődése, testfelépítése, gyakorlati védelme stb. fejezet is része a könyvnek, amely 45 szerző munkája. A szerzők szinte mindegyike az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Ragadozómadár-védelmi szakosztályának aktív tagja. Közülük a legtöbben több évtizedes ragadozómadár-védelmi tapasztalattal rendelkeznek, ami egyben garancia is arra, hogy egy minden ismeretet magában foglaló könyvet készítettek.
A kiadvány gazdagon illusztrált. Az 1024 színes felvételt a legkiválóbb hazai természetfotósok – összesen 163 fő – készítette. A kötetben megjelent képeket több mint 4000 fényképből válogatták ki a szerkesztők, illetve a szerzők. A fényképeken kívül 184 térkép és ábra is segíti a tájékozódást.
A madaras könyv széles összefogással, 35 hónap alatt készült el, és több mint 40 évnyi terepi munka tapasztalatait összegzi. Készítői iránymutatásnak szánják az utánunk következőknek.

Shares
scroll to top