Ring Magazin

Csütörtök, 2018. Október 18.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Tudomány Múltidő A magyar sport 6 aranypillanata

A magyar sport 6 aranypillanata

E-mail Nyomtatás PDF

6 aranypillanat nyito

Vajon milyen izgalmas történetei voltak a magyar sportnak az 1896-os athéni olimpiától az 1912-es stockholmi olimpiáig? Következő írásunkban 6 aranypillanatot idézünk fel a magyar sport történetéből.

1Hajos M

 

A magyar delfin

1896-ban Hajós Alfréd szerezte meg Magyarország első olimpiai bajnoki címét az Athénban megrendezett első újkori olimpián. Az úszásban induló versenyző – habár otthon 27°-os vízben gyakorolt – a 11°-os Zea-öböl viharosan hullámzó tenger vizében 100, majd egy órával később 1200 méteren is megnyerte az aranyat.

 

 

1bauer rudolf M

 

 

 

 

Amerikai himnusz és a cukortartó

Az 1900-as párizsi olimpián csupán egy versenyzőnk állhatott fel a dobogóra. A magyar csapat első atlétikai aranyérmét szerző Bauer Rudolf diszkoszvetőként először alkalmazta a manapság is használatos fordulásos technikát. Bauer aranyérem helyett ezüst cukortartót kapott, a díjátadón pedig a magyar himnusz helyett az amerikai himnuszt játszották el.

 

 

 

 

 

1weisz M

A birkózás maratonja

Weisz Richárdnak az 1908-as londoni olimpián hatalmas erőfeszítésre volt szüksége ahhoz, hogy megszerezze a magyar csapat első birkózó-aranyérmét. Az „orosz hústorony”, Aleszandr Petrov ellen, az Angliában szokatlan időjárási körülmények között, tűző napon megrendezett döntő több mint egy órás küzdelem után sem dőlt el. A bíró végül pontozással hozta ki győztesnek Weiszt.

 

 

1Fuchs Jeno M

 

 

 

Szánkó, evezés, vívás

A magyar olimpiai csapat első vívó-aranyérmét 1908-ban, Londonban Fuchs Jenő szerezte. Salakos pályán, az evezésben és szánkózásban is kiváló eredményt elért olimpikonunk vívásban is megállta a helyét. Négy évvel később, 1912-ben Stockholmban sikeresen megvédte olimpiai bajnoki címét.

 

 

 

 

1kronberger M

 

Az egyetlen férfi a korcsolyapályán

Kronberger Lili. Bár 1906-ban már rendeztek női világbajnokságot jégkorcsolyában, Magyarországon még 1910-ben is csak férfiak számára írtak ki bajnoki versenyt, amelyet ekkor már harmadik alkalommal egy nő nyert meg: Kronberger Lili. 1908 és 1911 között sorozatban négy világbajnoki címet bezsebelő hölgy volt az első, aki Kodály Zoltán ösztönzésére bevezette a gyakorlatok zenére történő bemutatását.

 

1Prokopp joM

 

Beugróból bajnok

Prokopp Sándor tartalékként, felerészben saját költségén utazott ki 1912-ben a stockholmi olimpiára. Kiutazásával megszerezte a magyar olimpiai csapat első aranyérmét sportlövészetben.

 

Lapozgassa nagysikerű történelmi folytatásos sorozatunkat: (El)múlt képek?

 

Forrás: Múlt-kor


(4 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk októberi száma

cimlap 2018okt 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 892 vendég böngészi

bav logo kicsi banner