Ring Magazin

Péntek, 2020. Április 3.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Ütköző Tiszai tarvágás - WWF reakció az OVF közleményére

Tiszai tarvágás - WWF reakció az OVF közleményére

E-mail Nyomtatás PDF

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleménye szerint engedéllyel történt a fakitermelés Tiszaug mellett, a hullámtér rendezése során, az illetékes Kormányhivatal 2020. február 3-án kelt levele azonban másról tanúskodik. Visszautasítjuk, hogy az OVF alaptalan vádaskodásként állítja be az általunk közölteket és fenntartjuk, hogy a tiszai hullámtér rendezésének nem elfogadható eszköze az értékes erdők tarvágása.


Nem a kiadott engedélynek megfelelően történt a Tiszaug határában, védett természeti területen elvégzett tarvágás a Szolnok Megyei Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának tájékoztatása alapján. Szervezetünknek küldött hivatalos levelük szerint az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) részére kiadott környezetvédelmi engedély rögzíti: „A Tiszaug 1A és Tiszaug 1C erdőrészletek idős, őshonos faegyedeit kímélni kell, a szomszédos területrészek fakitermelési és tereprendezési munkái során a fák törzse, koronája és gyökérzete nem sérülhet.” Az engedély szerint a jóváhagyott fakivágások is csak augusztus 1. és október 15. között történhettek volna meg, ezzel szemben a területen az idős fákat is érintő tarvágás történt, januárban.


A WWF Magyarország közleménye nem állította, hogy az árvizek levezetése egyszerűen megoldható az árvízi töltéseken kívül. Közleményünkben az áll, hogy több teret kell adnunk a folyóknak. Nem vízlevezetésre,hanem vízmegtartásra kell törekedni.
A fák pusztításával is járó árvízi levezető sávok kialakítását megelőzően a nagyvízi mederkezelés szabályait meghatározó miniszteri rendeletet kellett volna alkotni, amelyet a mai napig nem fogadtak el. Így az ilyen típusú beavatkozásokról esetleges módon döntenek, a nagyprojektek kapcsán.
A vízlevezetésre berendezkedett vízgazdálkodás többé nem jelent megoldást, mert Magyarország, különösen az Alföld kritikus mértékben szárazodik. A Tisza és mellékfolyói mentén előzetes számítások szerint 1500 km2-nyi olyan mélyártér található, ahova biztonságosan ki lehetne vezetni az árvizek víztöbbleteit. Ez a Balaton térfogatával megegyező mennyiségű víz visszatartását tenné lehetővé és a levonuló árvizek szintjét akár 1 méterrel is csökkenthetné. Nem csak az árvízi kockázat lenne csökkenthető, de a hazánkat a klímaváltozás kapcsán fenyegető egyre gyakoribb aszályok és hőhullámok ellen is védekezhetnénk az árvízi víztöbbletek visszatartásával és hasznosításával.A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal tájékoztatása és egyéb háttérinformációk ide kattintva elérhetők.
WWF Magyraország                    Fotók: Kajner Péter


(1 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk áprilisi száma

amiocimlap 202004 resize 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 144 vendég böngészi

bav logo kicsi banner