Ring Magazin

Csütörtök, 2019. Május 23.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Kultúra KULTÚRA Neves elődeink Újbudán, Jeney Klára és Fábry János portrékarikatúrái

Neves elődeink Újbudán, Jeney Klára és Fábry János portrékarikatúrái

E-mail Nyomtatás PDF

neveselodeinkujbudan 1December 5-ig tekinthető meg a Kelenvölgyi Közösségi Házban (Budapest, XI., Kardhegy utca 2.) Jeney Klára és Fábry János portrékarikatúráinak tárlata. A „Neves elődeink Újbudán” címmel létrehozott kiállítást a Kelenvölgyi Közösségi Ház és a Kelenvölgyi Polgárok Köre rendezte.

neveselodeinkujbudan 3

A tárlaton a Fábry János által megrajzolt, a Kelenvölgyi Polgárok Köre tulajdonában lévő, a Kelenvölgyi (h)Ősök arcképcsarnokban szereplő portrékon kívül Újbuda híres íróiról és költőiről is készültek új munkák.
A XI. kerületben, Őrmezőn élt Zelk Zoltán költő, prózaíró, 2012-től a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagja.

neveselodeinkujbudan 4
Kelenvölgyben lakott és alkotott a 2011-ben elhunyt Bálványos Huba Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész, egyetemi tanár, akinek a vizuális nevelés témakörében számos publikációja jelent meg. Az idén júniusban Bálványos Huba születésének 80. évfordulóján a Kelenvölgyi Polgárok Köre kiállítás-megnyitóval egybekötött ünnepi megemlékezést tartott, amelyen részt vett a művész özvegye is.

neveselodeinkujbudan balvanyos
A XI. kerületi Bartók Béla úti és ma is üzemelő Hadik kávéház a maga klasszikus belső terével és berendezésével történelmi nevezetességű vendéglátóhely, egyike Budapest híres és nagy irodalmi kávéházainak. Az 1906-tól 1940-ig működött kávéház az 1920-as években élte fénykorát, megfordultak ott jeles írók, költők, művészek, köztük – az attribútumokkal lerajzolt – Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Móricz Zsigmond, Heltai Jenő, Déry Tibor, Füst Milán, Hunyady Sándor, Rejtő Jenő, Nagy Lajos, Tóth Árpád és mások. Karinthy Frigyes a kávéházakban dolgozott, ott írt; sakk-kör is működött Karinthy elnökletével. Jelenleg a Hadik kávéházban az irodalmi esteken kívül zongoraesteket, dzsesszkoncerteket, és kiállításokat tartanak.
A tárlat megnyitójának részvevői a Kelenvölgyi Női Kórus előadását hallhatták Tóth Elekné Szentmiklósi Mária vezetésével.

neveselodeinkujbudan 2


(2 értékelés)
 

Migráció-szürreál

Rab Irén a göttingeni egyetem finnugor tanszékének lektoraként Németországban élte a magyarok megszokott, rendszeres külföldi életét az egyetem, a könyvtár, az uszoda és az általa alapított helyi „magyar klub” remekül szervezett kulturális rendezvényei között. Élte dolgos hétköznapjait és a kedves egyetemi város mindennapi életét, kerékpározott, kutyát sétáltatott, szívesen társalgott a szomszédokkal...
De egy napon hirtelen valami megváltozott, a szavak és mondatok a göttingeni polgárok szájában mintha szögletessé váltak volna ( a magyarral szemben ) és bár maradt a szokvány mosoly, mégis növekedett a távolság közte és a város lakói között. Valami nem stimmelt (es stimmt aber nicht!) a kedélyes egyetemi város és a kínjukban kerítést építő magyarok helyi képviselője, vagyis önmaga (Rab Irén) között...
Egy lebilincselő könyv, Európa változásairól, tényekkel és humorral, Rab Irén: Helyzet van című kötete

A RING arca

Hogyan indult, hova jutott el, s melyek a legfontosabb értékei?

Tisztelt Olvasóink! Kedves Barátaim!

A ringmagazin.hu értékelvű közéleti, gazdasági, kulturális portál fejlesztésén gondolkozva, fontosnak tartok egy rövid visszapillantást, annak a tisztázását, hogy honnan indultunk, hova jutottunk el és melyek azok az értékek, amelyeket a jövőben is meg kell őriznünk. Szükségesnek tartom ezt abból a megfontolásból is, hogy másoknak is lehetőséget adjak a véleményeik, javaslataik elmondására.

A teljes cikk itt olvasható! 

Megjelent A Mi Otthonunk májusi száma

amio 19majus 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 91 vendég böngészi

bav logo kicsi banner