Close

Egyél Te is halat!

kapjra nyito

A magyar lakosság az európai (20 kg körüli) átlaghoz képest sajnos nagyon kevés halat fogyaszt: a mai éves halfogyasztási adatunk nem éri el az 1900-as évek elején jellemző havi halfogyasztási adatot.
Míg a listavezető Portugáliában az éves fejenkénti halfogyasztás 56 kilogramm fölött van, Magyarországon ez a szám alig 6 kg.

Az Agrármarketing Centrum az Agrárminisztérium MAHOP Irányító Hatóság megbízásából hét éven át tartó kommunikációs és promóciós kampányt folytat az édesvízi halfogyasztás népszerűsítéséért (MAHOP 5.3.2-2016-2017-00001 azonosító számú projekt).
A kutatások szerint (az OÉTI-OGYI táplálkozási vizsgálatai) az eddigi halfogyasztást népszerűsítő kampányok jó irányú változásokat hoztak, így hazánkban is egyre többen tudják, hogy a halból készült ételek fogyasztása az egészségre pozitívan hat.
Az emberek tudják, hogy a halas ételek tele vannak a szervezetünk számára nélkülözhetetlen vitaminokkal, könnyen emészthető, első rangú fehérjeforrások, ezért a célunk az, hogy ezen információk további elterjesztése mellett elérjük, hogy a hal beépüljön a mindennapok étkezéseibe.
Hányszor kellene halat fogyasztanunk?

A hal nagyon egészséges, omega-3, -6 és -9 zsírsavban gazdag alapanyag. Segíti a szív és érrendszeri megbetegedések megelőzését, csökkenti a szellemi leépülés és a szembetegségek kockázatát. Várandósság esetén pedig pozitív élettani hatása van a születendő gyermekek szellemi és egészségi állapotára, de ha ez mind nem elég, még finom is. Számtalan kutatás bizonyította már, hogy azokban az országokban, ahol a lakosság több halat fogyaszt, bizonyos betegségek sokkal ritkábbak. Ahhoz, hogy egészségünket megőrizzük, legalább hetente kétszer kellene halat fogyasztanunk.

A 2023-ig tartó kampánnyal azt szeretnék elérni, hogy a jó minőségű, ízletes édesvízi halfajták és elkészítési módozataik minél szélesebb körben ismertek és kedveltek legyenek és egyre inkább tudatosodjon az emberekben, hogy a halétel mindig friss halból a legízletesebb.
A kormányzati törekvésekkel összhangban a „Kapj rá!” kampány hozzá kíván járulni a halfogyasztás serkentése mellett a halgazdálkodási szakma megbecsüléséhez és a halfogyasztást népszerűsítő fesztiválok sikeréhez.
Cél a biztonságos, nyomon követhető és fenntartható forrásból származó hal- és halászati termékfogyasztás ösztönzésével a hazai lakosság egészségtudatos táplálkozásának elősegítése.
Mivel hazánkban sokakat a halak bonyolult elkészítési módja és a szálkák tartanak vissza attól, hogy belevágjanak az ízletes halas ételek elkészítésébe, vagy megkóstolják azokat, a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) keretében megvalósuló „Kapj rá!” kampányban, a hal egyszerű elkészítésének bemutatására és sokszínű felhasználhatóságára is rá kívánjuk irányítani a figyelmet.
A melegvérű állatok rostosabb, inasabb és zsírosabb húsával szemben a hal magas víztartalmának köszönhetően könnyen emészthető és az elkészítési ideje is sokkal rövidebb, mint az emlősállatok húsának, ugyanakkor magas fehérje tartalma okozza gyors romlandóságát is.
A hal kiváló párolva, főzve, sütve, grillezve, töltve egyaránt. Készíthetünk belőlük krémeket, leveseket, gazdag salátákat, de egyben sült, pörkölt, paprikás vagy rakott formában is kiváló.
Ahhoz, hogy halételünk készítésekor minél kisebb legyen a tápanyagveszteség, kerülni kell a túl sokáig és túl magas hőmérsékleten történő hőkezelést!
Halak esetében ritkán javasolt a bő olajban történő sütés, hiszen a felhevült olaj/zsiradék összetevői kedvezőtlen átalakuláson mennek keresztül, és a készülő halétel nagyon sok zsiradékot felvesz, ezért jobb a halakat kevés olajon sütni.
Érdemes figyelni a sózásra is, (a magyar lakosság 3-4-szer több sót fogyaszt az ajánlottnál), a halak kiválóan ízesíthetőek fokhagymával, borssal, citrommal, pirospaprikával, paradicsommal, kapribogyóval, mustárral, esetükben így könnyebb elhagyni a fokozott sóhasználatot, hiszen a friss fűszerekkel nem csak egészségesebb, de finomabb étel is készíthető.
A magyar hal minősége nagyon jó, ezt is bizonyítja, hogy a 2017-es Bocuse d’or világverseny európai döntőjén magyar kecsegét készítettek.

Mivel a hal frissen a legfinomabb, a rövid élelmiszer ellátási lánc megvalósítása ebben az ágazatban különösen is fontos.
A „Kapj rá!” honlapon is fellelhető haltermelőink számos halfajból kiváló minőségű, friss termékekkel látják el a piacokat, érdemes tehát kipróbálni a különféle halboltokban fellelhető halakat és recepteket, mert végtelen a lehetőségek tárháza, mindenki megtalálhatja a kedvére valót.
KAPJ RÁ 2018-2019
2018-ban a „Kapj rá!” kóstoltató roadshow keretében összesen 34 budapesti és vidéki helyszínen, köztük országos hírű rendezvényeken, fesztiválokon (pl. Sziget Fesztivál, VOLT, Nemzeti Vágta, Bajai Halászléfőző Fesztivál, Halbazár), valamint két belföldi kiállításon (SIRHA Budapest, FEHOVA) szerveztek megjelenést.
A „Kapj rá!” kampány keretében a Budapesti Adventi Vásáron, a Szent István Bazilika előtt is kóstolhatnak halat 2018. november 24 és 2019. január 1. között a vásár látogatói. A faház hétfőtől csütörtökig 10-21 óráig, péntektől vasárnapig 10-22 óráig tart nyitva. (December 24- én: 10-14 óráig, 31-én: 10-16 óráig, január elsején 10-20 óráig).
A „Kapj rá!” minden, ami hal feliratú faházak egyikében kiadványterjesztés és gyermekfoglalkoztató működik a nyitvatartási időben, illetve a faházak oldalára installált halas fotókiállítást is megtekinthetnek a látogatók. A gyerekek a helyszínen különböző halas témájú készségfejlesztő játékokat próbálhatnak ki egy animátor segítségével.
A másik faházban látványkonyha működik minden szombaton és vasárnap, naponta két alkalommal, Csesznegi István séf koordinálásával. A tematikus napokon harcsa, busa, ponty szerepel az ételsorban. A látványfőzéseken kívül a faházban halas falatokat kóstoltatnak majd:
Füstölt busa pástétom bagetten
Zöldfűszeres halgolyók remoulade mártással
Pontyropogós bazsalikomos paradicsomszósszal
A „Kapj rá!” kampány 2019-ben az idei évhez hasonlóan számos kiemelt, belföldi kiállításon jelenik majd meg. Ezek a következők:
FEHOVA 2019 (Hungexpo)
Farmer Expo 2019 (Debrecen)
OMÉK 2019 (BP)
Budapesti Adventi Vásár 2019

kapjra logo

A „Kapj rá!” kóstoltató roadshow állomásaival, a kiállításokon való megjelenésekkel és a kampánnyal kapcsolatos egyéb hírekkel és információkkal a https://www.facebook.com/kapjra/ közösségi oldalon találkozhatnak az érdeklődők.

A kampány weboldalán, a www.kapjra.hu oldalon a látogatók információs anyagokat, receptgyűjteményeket és konyhatechnológiai írásokat és videókat találnak, amelyek segíthetik eligazodásukat a halgasztronómia világában és megismertetik azokat a halkészítési technikákat, amelyekkel a hétköznapokban is egyszerű, ízletes halételek készíthetőek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top