Close

Neves elődeink Újbudán, Jeney Klára és Fábry János portrékarikatúrái

neveselodeinkujbudan 1

December 5-ig tekinthető meg a Kelenvölgyi Közösségi Házban (Budapest, XI., Kardhegy utca 2.) Jeney Klára és Fábry János portrékarikatúráinak tárlata. A „Neves elődeink Újbudán” címmel létrehozott kiállítást a Kelenvölgyi Közösségi Ház és a Kelenvölgyi Polgárok Köre rendezte.

neveselodeinkujbudan 3

A tárlaton a Fábry János által megrajzolt, a Kelenvölgyi Polgárok Köre tulajdonában lévő, a Kelenvölgyi (h)Ősök arcképcsarnokban szereplő portrékon kívül Újbuda híres íróiról és költőiről is készültek új munkák.
A XI. kerületben, Őrmezőn élt Zelk Zoltán költő, prózaíró, 2012-től a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagja.

neveselodeinkujbudan 4
Kelenvölgyben lakott és alkotott a 2011-ben elhunyt Bálványos Huba Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész, egyetemi tanár, akinek a vizuális nevelés témakörében számos publikációja jelent meg. Az idén júniusban Bálványos Huba születésének 80. évfordulóján a Kelenvölgyi Polgárok Köre kiállítás-megnyitóval egybekötött ünnepi megemlékezést tartott, amelyen részt vett a művész özvegye is.

neveselodeinkujbudan balvanyos
A XI. kerületi Bartók Béla úti és ma is üzemelő Hadik kávéház a maga klasszikus belső terével és berendezésével történelmi nevezetességű vendéglátóhely, egyike Budapest híres és nagy irodalmi kávéházainak. Az 1906-tól 1940-ig működött kávéház az 1920-as években élte fénykorát, megfordultak ott jeles írók, költők, művészek, köztük – az attribútumokkal lerajzolt – Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Móricz Zsigmond, Heltai Jenő, Déry Tibor, Füst Milán, Hunyady Sándor, Rejtő Jenő, Nagy Lajos, Tóth Árpád és mások. Karinthy Frigyes a kávéházakban dolgozott, ott írt; sakk-kör is működött Karinthy elnökletével. Jelenleg a Hadik kávéházban az irodalmi esteken kívül zongoraesteket, dzsesszkoncerteket, és kiállításokat tartanak.
A tárlat megnyitójának részvevői a Kelenvölgyi Női Kórus előadását hallhatták Tóth Elekné Szentmiklósi Mária vezetésével.

neveselodeinkujbudan 2

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top