Ring Magazin

Péntek, 2019. November 22.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Tudomány Múltidő Az összes héber kéziratot hozzáférhetővé teszi interneten az Izraeli Nemzeti Könyvtár

Az összes héber kéziratot hozzáférhetővé teszi interneten az Izraeli Nemzeti Könyvtár

E-mail Nyomtatás PDF

A Jeruzsálemben működő Izraeli Nemzeti Könyvtár interneten hozzáférhetővé és kutathatóvá teszi a világ legnagyobb héber kéziratgyűjteményét - közölte a Háárec című újság honlapja augusztus 3-án.

A Ktiv, vagyis magyarul Kézirat nevű új weboldal célja a világon mindenütt fellelt és digitalizált, gyűjteményben őrzött héber nyelvű kéziratok egy helyre gyűjtése a nemzeti könyvtár égisze alatt.
A honlapon több tucat könyvtár, archívum és gyűjtemény kincsei lesznek elérhetők - hangsúlyozta Aviad Stollman, a könyvtár gyűjteményének vezetője a Háárecnek.
A jeruzsálemi könyvtárnak mintegy 85 ezer héber kézirata van, ezeket 40 országból gyűjtötték össze izraeli kutatók az utóbbi évtizedekben.
Ebből 10 ezer eredeti dokumentumot a könyvtárban őriznek, a többit mikrofilmen, fénymásolatban vagy digitalizált formában birtokolják, s ezekből 45 ezret máris feltöltöttek az új honlapra. A könyvtár gyűjteményében 4 millió fényképfelvételt is tartanak különböző kéziratokról, s mindennek az interneten elérhetővé tétele mintegy két évnyi további munkát igényel.
Ezeken túl mintegy 15 ezer héber nyelvű irat lehet magángyűjteményekben szerte a nagyvilágban, sokan őrzik például nagy- vagy dédszüleik kézzel írt héber dokumentumait, és nem is tudják annak értékét.
A héber kéziratgyűjteményt 1950-ben alapították Jeruzsálemben, és azóta számos országba, - köztük Magyarországra is - ellátogattak a kutatók, hogy mikrofilmen megszerezzék a fontosabb helyi anyagokat.
A csak kézírásos iratok internetes bemutatása nagyban meg fogja könnyíteni a kutatók munkáját az egész világon, és a zsidó kultúra megismerését is segíti, mert bepillantást enged olyan ritkaságokba is, mint a középkori zsidó vallási, filozófiai, csillagászati és tudományos művek vagy a héber nyelvű korabeli irodalom és naptárak.
A világhálós megjelenítéssel egy időben a könyvtár újabb erőfeszítéseket tesz arra is, hogy nemzetközi szerződésekkel tovább bővítse a világ más intézményeiben fellelhető anyagok elérhetőségét.
A Ktiv honlapot közösen indította és működteti az Izraeli Nemzeti Könyvtár és a Friedberg Zsidó Kéziratok Társasága, valamint támogatja a Jeruzsálemmel és az örökségvédelemmel foglalkozó minisztérium. A projektben részt vesz még a Ben-Zvi Intézet, a Zsidó Teológiai Szeminárium, a New York-i Nyilvános Könyvtár, a British Library, a Columbia Egyetem Könyvtára és az osztrák, francia és orosz nemzeti könyvtár is.

Shiri Zsuzsa / MTI


(1 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk novemberi száma

amiocimlap 201911 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 90 vendég böngészi

bav logo kicsi banner