Close

Két jaguár született egy argentin nemzeti parkban

70 év után ők az első vadon született jaguárok az országban.

70 év után először születtek utódai vadon élő jaguároknak az Argentína északkeleti részén fekvő Iberá Nemzeti Parkban. Két kölyöknek adott életet egy nagymacska, amelyet tavaly engedtek szabadon – jelentette be csütörtökön a Rewilding Argentina állatvédő szervezet. Egy rejtett kamera megerősítette a személyzet gyanúját, mondta Magali Longo, a Jaguár Visszatelepítési Központ (Centro de Reintroducción del Yaguareté – CRY) koordinátora.
A kamera által rögzített felvételen látható, amint az anyajaguár Arami gondoskodik utódairól. Arami 2018-ban született a Jaguár Visszatelepítési Központban és tavaly szeptemberben engedték ki a parkba. A két kölyök apja Jatobazinho, egy Brazíliában megmentett jaguár, akit 2019-ben adományoztak az argentin projektnek, és decemberben engedtek szabadon a parkban.
Ők a tavaly az Iberá Parkban szabadon engedett összesen nyolc jaguár közé tartoztak. „Ha mindkét kölyök életben marad – amit a következő hetekben kell megtudnunk -, akkor az Iberá Park jaguárpopulációja tíz egyedre nő” – mondta Sebastian Di Martino, a Rewilding Argentina munkatársa.
Corrientes tartományban 70 évvel ezelőtt kiirtották a jaguárokat. Az állatvédők tíz éve próbálják visszatelepíteni őket.
„A szabad jaguárok párosodása és egy új generáció születése a szabadságban kiváló hír a projekt számára” – áll a Rewilding Argentina közleményében.
Becslések szerint jelenleg 200-300 jaguár él Argentínában.

nau.ch

(Nyitókép: az anyajaguár Arami gondoskodik egyik utódjáról. Fotó: Rewilding Argentina/AFP)

Shares
scroll to top