Ring Magazin

Vasárnap, 2019. Március 24.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Magyar Glóbusz Szervezetek Megtartotta közgyűlését a Franciaországi Magyarok Szövetsége

Megtartotta közgyűlését a Franciaországi Magyarok Szövetsége

E-mail Nyomtatás PDF

Megtartotta harmadik közgyűlését szombaton a Franciaországi Magyarok Szövetsége (FRAMOSZ) a kelet-franciaországi Strasbourghoz közeli Saverne-ben.

A FRAMOSZ-t a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége (NYEOMSZSZ) felkérésre két évvel ezelőtt öt franciaországi magyar egyesület alapította a franciaországi magyar közösségek összefogása, a magyar nyelv, a magyarságtudat, a hagyományok és a kultúra ápolása terén kifejtett tevékenységek segítése érdekében.
Dabizs Mercédesz elnök a magyar kultúra megismerésén túl a magyar azonosságtudat megőrzését nevezte a FRAMOSZ legfontosabb céljának az MTI-hez eljuttatott közleményében.
A közgyűlésen a lyoni, a cote d'azuri, az aix-en-provence-i, a strasbourgi és a grenoble-i tagszervezetek vezetői beszámoltak tevékenységükről, melyek közül nem egy nemzetközi mércével is kiemelkedő jelentőségű.
A FRAMOSZ elnöke köszönetet mondott a Havasi János igazgatásával működő Párizsi Magyar Intézetnek a támogatásáért, majd részletes tájékoztatást kaptak a résztvevők a magyar kulturális központ munkájáról, s az általuk felkínált további együttműködési lehetőségekről.
Az országos értekezlet tagjai elismeréssel szóltak a Kőrösi Csoma Sándor Program (KCSP) ösztöndíjasainak nélkülözhetetlen munkájáról is.
A közgyűlés jelenlévői számára Maróti Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium főosztályvezető-helyettese nyújtott átfogó képet a Balassi Intézet által biztosított oktatási és képzési lehetőségekről, Józan Ildikó, a strasbourgi egyetem lektora pedig az elzászi régió magyar nyelvi oktatási helyzetéről tartott tájékoztatást.
A FRAMOSZ és a KCSP ösztöndíjasainak következő - és európai szinten is egyedülálló - programja a május 25. és 28. között az Alpokban megrendezendő I. Nyugat-Európai Családi Népművészeti Tábor - olvasható a FRAMOSZ közleményében.

MTI


(1 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk márciusi száma

amiocimlap 2019marc 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 85 vendég böngészi

bav logo kicsi banner