Close

Megtartotta közgyűlését a Franciaországi Magyarok Szövetsége

Forrás: framosz.fr

Megtartotta harmadik közgyűlését szombaton a Franciaországi Magyarok Szövetsége (FRAMOSZ) a kelet-franciaországi Strasbourghoz közeli Saverne-ben.

A FRAMOSZ-t a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége (NYEOMSZSZ) felkérésre két évvel ezelőtt öt franciaországi magyar egyesület alapította a franciaországi magyar közösségek összefogása, a magyar nyelv, a magyarságtudat, a hagyományok és a kultúra ápolása terén kifejtett tevékenységek segítése érdekében.
Dabizs Mercédesz elnök a magyar kultúra megismerésén túl a magyar azonosságtudat megőrzését nevezte a FRAMOSZ legfontosabb céljának az MTI-hez eljuttatott közleményében.
A közgyűlésen a lyoni, a cote d’azuri, az aix-en-provence-i, a strasbourgi és a grenoble-i tagszervezetek vezetői beszámoltak tevékenységükről, melyek közül nem egy nemzetközi mércével is kiemelkedő jelentőségű.
A FRAMOSZ elnöke köszönetet mondott a Havasi János igazgatásával működő Párizsi Magyar Intézetnek a támogatásáért, majd részletes tájékoztatást kaptak a résztvevők a magyar kulturális központ munkájáról, s az általuk felkínált további együttműködési lehetőségekről.
Az országos értekezlet tagjai elismeréssel szóltak a Kőrösi Csoma Sándor Program (KCSP) ösztöndíjasainak nélkülözhetetlen munkájáról is.
A közgyűlés jelenlévői számára Maróti Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium főosztályvezető-helyettese nyújtott átfogó képet a Balassi Intézet által biztosított oktatási és képzési lehetőségekről, Józan Ildikó, a strasbourgi egyetem lektora pedig az elzászi régió magyar nyelvi oktatási helyzetéről tartott tájékoztatást.
A FRAMOSZ és a KCSP ösztöndíjasainak következő – és európai szinten is egyedülálló – programja a május 25. és 28. között az Alpokban megrendezendő I. Nyugat-Európai Családi Népművészeti Tábor – olvasható a FRAMOSZ közleményében.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top