Close

Kihaltnak hitt állatfajra „vadásznak” ausztrál tudósok

Erszényesfarkasok a Washingtoni Állatkertben (1902). Fotó: uk.news.yahoo.com

Tudósok Észak-Ausztráliában arra készülnek, hogy tasmán tigrisre vagy más néven erszényesfarkasra „vadásszanak”, miután sorozatosan észlelték a kihaltnak hitt fajt, amelynek utolsó példánya egy állatkertben halt meg 1936-ban.

Egy keresés részeként, amely a jövő hónapban esedékes, tudósok azt tervezik, hogy felállítanak több mint 50 kameracsapdát, hogy megpróbálják megörökíteni az állítólagos tigrist, Cape Yorkban, egy félszigeten az ország észak-keleti sarkában.
Ez két látszólag hihető észlelést követ a régióban, beleértve Brian Hobbsot, az egykori természetjáró észlelőt, aki a hónap elején elmondta, hogy 1983-ban látott egy családot, miután megijesztették a német juhászát.
„Ezek az állatok, még soha nem láttam ilyet azelőtt életemben, mint ők” – mondta el az ABC rádiónak.
„Kutya alakúak voltak – volt velem egy német juhász, szóval határozottan tudom milyenek körülbelül a kutyák – és fényszórónál láttam, hogy cserszínűek voltak és csíkjaik voltak az oldalaikon.”
Patrick Shears, egy volt vadőr, aki szintén azt állítja, hogy látott egy tigrist, elmondta, hogy a helyi bennszülöttek rendszeresen jelentették a teremtmény észlelését.
„Ők elég jól megerősítették, hogy tudnak egy kutyához hasonló teremtményről – nem egy dingóról [egy őshonos ausztrál kutyafajtáról] – amit gyakran láttak éjjel” – mondja.
„Holdfény tigrisnek nevezték el … Kíváncsiak. Ha nem mozogsz, és nem csapsz zajt előjönnek egy ésszerű határon belül és át fognak vizsgálni téged, azután csak elszaladnak”.
Professzor Bill Laurance, egyike a két kutatónak a James Cook Egyetemről, akik magukra vállalták a kutatást, elmondta, hogy az észlelések úgy tűnik, hogy hihetőek, de elismerte nem tűnik valószínűnek, hogy a faj túlélte volna ilyen kis számban.
„A feltételezett tigrisek minden megfigyelése eddig éjjel volt, és egy esetben négy állatot figyeltek meg közelről – úgy 20 méterről – egy fényszóróval” – mondta el.
„Már egyeztettük a leírásokat, megkaptuk a szem színének jellemzőit, a testméretet és az alakot, állati viselkedést és más sajátosságokat és ezek ellentmondanak más nagytestű fajok – úgy mint dingók, vadkutyák és vaddisznók – ismert sajátosságainak Észak-Queenslandben.”
A tasmán tigris egy ragadozó erszényes, amely eltűnt a brit telepesek érkezése után, szinte mitikus státuszra tett szert Ausztráliában.
Az utolsó ismert példány Hobartban, az ausztrál szigetállam, Tasmania fővárosának állatkertjében hunyt el 1936. szeptember 7-én.
Azóta megszámlálhatatlan észlelése volt, de egyet sem tudtak soha megerősíteni.
Tudósok Ausztráliában is próbálták klónozni.
A lényekről azt hitték, hogy egyszer jártak a kontinensen, de ott kihaltak, esetleg miután dingók, ausztrál vadkutyák elejtették őket, és csak Tasmaniában maradtak. Őket aztán vadászták és csapdába ejtették a gyarmatosítók, akik azt hitték, hogy a tigris fenyegetés a birkáikra.
Az utóbbi években számos ausztrál állat- és madárfajról, amelyekről azt hitték, hogy kihaltak újra megjelentek.
De a szakértők hajlanak arra, hogy szkepticizmussal kezeljék a tasmán tigris észleléseit.
Az állítólagos észlelések többségéről azt hiszik, hogy vadmacskák vagy vadkutyák voltak, akiknek száma úgy gondolják, hogy milliós.
A legutóbbi észlelések a York-félszigeten, Queensland állam északi részén, Far North Queensland régió területén fordultak elő két különböző helyszínen, de a pontos helyszíneket titokban tartják.
„Mindent szigorú bizalommal kezelnek, így nem leszünk képesek, hogy megmondjuk pontosan, hogy hol végezzük a felméréseket, eltekintve attól, hogy a York-félszigeten” – mondta el Laurance professzor.
A keresés április elején veszi kezdetét, miután a helyi folyók magas vízszintjei visszahúzódnak.

https://uk.news.yahoo.com/scientists-hunt-extinct-tasmanian-tiger-191749399.html

http://www.telegraph.co.uk/news/2017/03/24/scientists-hunt-extinct-tasmanian-tiger-sightings-australia/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top