Ring Magazin

Szerda, 2020. Április 8.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Kultúra KULTÚRA Próbálj meg lazítani.. - tisztelgés Hofi Géza emléke előtt

Próbálj meg lazítani.. - tisztelgés Hofi Géza emléke előtt

E-mail Nyomtatás PDF

probaljmeglazitani 1Ezzel a címmel 2020. február 9-én mutatták be - a közönség óriási érdeklődése mellett - HOFI szellemiségét hordozó 23 szituációs karikatúrából álló kiállítási anyagot a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara Konzervatórium Galériájában.

A kezdeményezés Debreceni Tamás ötletgazdától, a 23 éves múlttal rendelkező Konzervatórium Galéria megálmodójától származott.

probaljmeglazitani 2

Hofi Gézára irányuló megemlékezés alapjául a művész 60 évvel ezelőtti, a debreceni Csokonai Színház deszkáin történő debütálása szolgált.

A sajátos, máig is utánozhatatlan előadásmódjával a magyar társadalom kendőzetlen valóságát tálalva ragadta magával a közönséget a "kőbányai fenegyerek". Mint ahogyan óriási várakozás és vágyakozás előzte meg a közönség részéről a fellépéseit, ugyanúgy neki is szüksége volt a visszajelzésekre ....ahogyan a lélek mélyéről, a tiszta mély forrásból tört fel a felhőtlen, önfeledt kacaj, úgy fürdőzött, sőt.... dagonyázott Hofi is a közönség szeretetében....

probaljmeglazitani 3

Ez a viszony alapozta meg azokat az ötleteket, amelyeket a Fábry János Pulitzer-díjas és Jeney Klára karikaturisták szabtak Hofira, természetesen a magyar nyelv játékosságára, szépségére, kifejező erejére és logikájára építve.

probaljmeglazitani 4

A kiállítás óriási érdeklődéssel kísért megnyitójára nem a galériában, hanem a nagy létszámú közönség befogadására alkalmas, tágas Liszt Ferenc hangversenyteremben került sor, ahol dr. Duffek Mihály egyetemi tanár (f)akasztotta a humort HOFISZTIKA címmel. Ezt követte a zenei intézmény Ütős tanszékének "ütős" műsora, majd újból a korábbi dékán folytatta zongorán a "PRÓBÁLJ MEG LAZÍTANI címadó dal különböző zenei stílusokat képviselő parafrázisaival .
Legvégül pedig a közönség - HOFi emléke előtt tisztelegve - együtt énekelte el a címadó dalt.
Igen, amit a közönség a mai napig is érzékel:

Sztárok jönnek,... sztárok mennek a tündöklés, a csillogás egén.... ma is...meg holnap is...
Micsoda átjáróház...
HOFI nem volt sztár, HOFI az örök L E G E N D A

probaljmeglazitani 5

....és valóban, HOFI emléke előtt úgy is lehet tisztelegni, hogy halála 20. évfordulójára 2022-ben Debrecenben is emléktáblát avatni, és úgy is lehet lefújni a port, hogy országos vándorkiállítás formájában bemutatni ezt az anyagot. Természetesen lehet a határ menti magyar régiókban és lehet a távolabb élő magyar diaszpórák környezetében is.


(5 értékelés)
 

Migráció-szürreál

Rab Irén a göttingeni egyetem finnugor tanszékének lektoraként Németországban élte a magyarok megszokott, rendszeres külföldi életét az egyetem, a könyvtár, az uszoda és az általa alapított helyi „magyar klub” remekül szervezett kulturális rendezvényei között. Élte dolgos hétköznapjait és a kedves egyetemi város mindennapi életét, kerékpározott, kutyát sétáltatott, szívesen társalgott a szomszédokkal...
De egy napon hirtelen valami megváltozott, a szavak és mondatok a göttingeni polgárok szájában mintha szögletessé váltak volna ( a magyarral szemben ) és bár maradt a szokvány mosoly, mégis növekedett a távolság közte és a város lakói között. Valami nem stimmelt (es stimmt aber nicht!) a kedélyes egyetemi város és a kínjukban kerítést építő magyarok helyi képviselője, vagyis önmaga (Rab Irén) között...
Egy lebilincselő könyv, Európa változásairól, tényekkel és humorral, Rab Irén: Helyzet van című kötete

A RING arca

Hogyan indult, hova jutott el, s melyek a legfontosabb értékei?

Tisztelt Olvasóink! Kedves Barátaim!

A ringmagazin.hu értékelvű közéleti, gazdasági, kulturális portál fejlesztésén gondolkozva, fontosnak tartok egy rövid visszapillantást, annak a tisztázását, hogy honnan indultunk, hova jutottunk el és melyek azok az értékek, amelyeket a jövőben is meg kell őriznünk. Szükségesnek tartom ezt abból a megfontolásból is, hogy másoknak is lehetőséget adjak a véleményeik, javaslataik elmondására.

A teljes cikk itt olvasható! 

Megjelent A Mi Otthonunk áprilisi száma

amiocimlap 202004 resize 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 142 vendég böngészi

bav logo kicsi banner