Close

Próbálj meg lazítani.. – tisztelgés Hofi Géza emléke előtt

probaljmeglazitani 1

Ezzel a címmel 2020. február 9-én mutatták be – a közönség óriási érdeklődése mellett – HOFI szellemiségét hordozó 23 szituációs karikatúrából álló kiállítási anyagot a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara Konzervatórium Galériájában.

A kezdeményezés Debreceni Tamás ötletgazdától, a 23 éves múlttal rendelkező Konzervatórium Galéria megálmodójától származott.

probaljmeglazitani 2

Hofi Gézára irányuló megemlékezés alapjául a művész 60 évvel ezelőtti, a debreceni Csokonai Színház deszkáin történő debütálása szolgált.

A sajátos, máig is utánozhatatlan előadásmódjával a magyar társadalom kendőzetlen valóságát tálalva ragadta magával a közönséget a „kőbányai fenegyerek”. Mint ahogyan óriási várakozás és vágyakozás előzte meg a közönség részéről a fellépéseit, ugyanúgy neki is szüksége volt a visszajelzésekre ….ahogyan a lélek mélyéről, a tiszta mély forrásból tört fel a felhőtlen, önfeledt kacaj, úgy fürdőzött, sőt…. dagonyázott Hofi is a közönség szeretetében….

probaljmeglazitani 3

Ez a viszony alapozta meg azokat az ötleteket, amelyeket a Fábry János Pulitzer-díjas és Jeney Klára karikaturisták szabtak Hofira, természetesen a magyar nyelv játékosságára, szépségére, kifejező erejére és logikájára építve.

probaljmeglazitani 4

A kiállítás óriási érdeklődéssel kísért megnyitójára nem a galériában, hanem a nagy létszámú közönség befogadására alkalmas, tágas Liszt Ferenc hangversenyteremben került sor, ahol dr. Duffek Mihály egyetemi tanár (f)akasztotta a humort HOFISZTIKA címmel. Ezt követte a zenei intézmény Ütős tanszékének „ütős” műsora, majd újból a korábbi dékán folytatta zongorán a „PRÓBÁLJ MEG LAZÍTANI címadó dal különböző zenei stílusokat képviselő parafrázisaival .
Legvégül pedig a közönség – HOFi emléke előtt tisztelegve – együtt énekelte el a címadó dalt.
Igen, amit a közönség a mai napig is érzékel:

Sztárok jönnek,… sztárok mennek a tündöklés, a csillogás egén…. ma is…meg holnap is…
Micsoda átjáróház…
HOFI nem volt sztár, HOFI az örök L E G E N D A

probaljmeglazitani 5

….és valóban, HOFI emléke előtt úgy is lehet tisztelegni, hogy halála 20. évfordulójára 2022-ben Debrecenben is emléktáblát avatni, és úgy is lehet lefújni a port, hogy országos vándorkiállítás formájában bemutatni ezt az anyagot. Természetesen lehet a határ menti magyar régiókban és lehet a távolabb élő magyar diaszpórák környezetében is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top