Close

Megújult és várja a kirándulókat a Szilfa-tisztás

Budakeszi határában, a Szilfa-tisztáson játszóvár, esőbeálló és pad-asztal garnitúrák várják a kirándulókat, a kikapcsolódásra, pihenésre vágyó családokat a Budai-hegység egyik klasszikus erdei tisztásán. A Budakeszi Vadasparkhoz közeli, egy hektáros Szilfa-tisztás – ahonnan kitűnő kilátás is nyílik a János-hegyre és az Erzsébet-kilátóra – ideális és közkedvelt családi kirándulóhely a főváros körüli erdőkben.

Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő vezérigazgatója az átadó eseményen kiemelte: a Parkerdő működési területén mintegy 3 millió ember él, ez a szám meghatározza a fenntartható erdőgazdálkodás alappillérét. Az itt élőknek olyan erdőlátogatási lehetőséget igyekeznek biztosítani, ami a természet károsítása nélkül, az ember és természet közötti egyensúlyt, a konfliktusmentes együttélés lehetőségét biztosítja. A parkerdő tradicionálisan az ország legnagyobb turisztikai infrastruktúráját kezeli. Az 1969-ben alakult Pilisi Parkerdő az akkori infrastruktúrát továbbfejlesztette, és ma már a kirándulókat és természetjárókat a 21. század elvárásainak megfelelő környezet várja erdeiben.
A Szilfa-tisztást – ahonnan sétatávolságra van a Budakeszi Vadaspark is – nagy számban látogatják családok, a fejlesztés egyik fő eleme a gyerekeknek számára épült új játszóvár, amely biztonságos és izgalmas játszóhelyet kínál az apróságoknak. A szülőknek, túrázóknak, erdei sétájukon itt megpihenőknek pedig új padok, asztalok és – tekintettel a Pilisi Parkerdő erdőterületein egyre népszerűbb, évente 1,5 milliót is meghaladó bringás látogatási alkalomra – kerékpártárolók állnak rendelkezésre ezen az egyedi hangulatú erdei tisztáson.


Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára az átadáson hangsúlyozta: a kereszténydemokrata politika alapvetése a teremtett környezet védelme. Ennek kapcsán néhány számot említett: Magyarország a világ azon 21 országa közé tartozik, amely az elmúlt 30 évben úgy tudta csökkenteni a károsanyag-kibocsátását, hogy ezzel párhuzamosan a gazdasága jelentősen növekedett. Az elmúlt 30 évben 32 százalékkal csökkent az ország károsanyag-kibocsátása, 15 százalékkal csökkent az energiafogyasztás, a GDP pedig 47 százalékkal nőtt. Így a klíma és a környezetvédelem területén olyan országokat előztünk meg a számok tükrében, mint Hollandia, Németország vagy Ausztria.
Az államtitkár elmondta, a kormánynak négy prioritása van, az energiahatékonyság növelése, az energiafogyasztás csökkenése, az energiafüggetlenség megőrzése és az alacsony rezsi árak megtartása. A gazdaságot és országot két energiaforrásra szeretné a kormány építeni, nukleárisra és megújulóra, ez utóbbiak közül is elsősorban a napenergiára. A hazai napelemkapacitás elérte a 2000 megawattos szintet, ami a 2018-as szint 13 szorosa. 2030-ra a jelenlegi kapacitást meg szeretné háromszorozni az ország, 2040-re pedig elérhető a 12 000 megawatt is. Ha ezt sikerül végrehajtani, akkor a magyar energiafelhasználásban a megújuló energiaforrások aránya 2030-ban 20 százalékot, 2040-re pedig a 45 százalékot is elérheti.

Seregi János, a Magyar Természetjáró Szövetség elnökhelyettese arról szólt, hogy egyre többen élünk városban, távol a természet nyújtotta élményektől. Ahhoz, hogy a teremtett világ szépségeit megcsodálhassuk, a természetben legyünk, többségünknek el kell menni otthonról. „A természet mindenkié” gondolat vezérelte a szövetséget, amikor a fejlesztési tervet Budapest környékére összeállította. Ügyeltek arra, hogy mindenki megtalálja a számítását, legyen az teljesítménytúrázó vagy egy család. Gondoltak azokra a kisgyerekekre is, akik szüleikkel érkeznek a természtetbe, őket szolgálja a most átadásra kerülő erdei játszóvár. „A tisztás mától a felhőtlen játék és az erdővel való ismerkedés helyszínévé válik. Hiszem, hogy az itt játszó gyermekek a következő évtizedekben természetvédő és természetszerető felnőttekké válnak. Járjunk elől jó példával és hozzuk ki minél többször gyermekeinket a zöld környezetebe, a jó levegőre, az erdei játszóterekre, akár ide a Szilfa-tisztásra” – mondta.


A Szilfa-tisztás a Magyar Természetjáró Szövetség, mint projektgazda koordinálásában, a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel konzorciumi együttműködésben újult meg.

Nyitókép: Pilisi Parkerdő

Shares
scroll to top