Close

Megújult az ócsai tájházegyüttes

Átadták az ócsai református templom szomszédságában álló, megújult tájházegyüttes épületeit. A felújítás során törekedtek a tájházak eredeti jellegének megőrzésére. Az épületek sajátosságai megmaradtak – kiemelten szem előtt tartva a műemléki környezetet és helyi védettséget – ugyanakkor bővülő funkciókkal és térrel várják a látogatókat.

Az ünnepélyes átadón Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója elmondta, az ócsai tájházegyüttes átalakításával és felújításával egy természetvédelmi, táj- és kultúrtörténeti központot hoztak létre az új Natura 2000 kiállítással. A projekt fő célja volt, hogy Ócsán bővíteni tudják a már bevált és folyamatosan megújuló ökoturisztikai és környezeti nevelési programok tárházát és az ehhez szükséges infrastruktúra rendelkezésre álljon, így még több látogató tud megismerkedni a Turján Vidék természeti értékeivel és az ahhoz szorosan kapcsolódó tájhasználattal és kultúrával.

Az új, „Tájban élő ember” című kiállításon és a tárgykészítő foglalkozások alkalmával lehetőség nyílik a hagyományos paraszti szemlélet és eszközhasználat sokoldalúságának bemutatására és megtapasztalására.
A projekt másik fő eleme az ócsai, inárcsi és dabasi területek élőhelykezelése, helyreállítása és az ehhez szükséges géppark beszerzése volt. A gyepterületek megfelelő kezelésének hiánya ugyanis a lágyszárúak fajgazdagságának csökkenését vagy a cserjésedés folyamatának térnyerését eredményezi.

Dr. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár kiemelte, a társadalom növekvő ökoturisztikai igényeinek az állami természetvédelem megújult intézményrendszerrel próbál megfelelni, többek között a jelenleg átadott Ócsai Tájházegyüttes felújított épületeivel. Az államtitkár méltatta a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkáját, amely 34 ökoturisztikai bemutatóhelyet üzemeltet, látogatószáma pedig évről évre növekszik, tavaly rekord értékkel meghaladta a 213 ezer főt.


A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága 2023-ig Natura 2000 bemutatóhelyek sorát alakítja ki Budapesten és környékén a Versenyképes Közép-Magyarországért Operatív Program keretében. Ennek része „A természet felfedezésének élményét nyújtó bemutatóhelyek fejlesztése Natura 2000 fajok és élőhelyek megismertetése érdekében, Budapest vonzáskörzetében” projekt keretében megújult Ócsai Tájházegyüttes is.

Shares
scroll to top