Close

Megújult a Farmosi Madárvárta és az Egreskátai Major

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság 2022. március 30-án ünnepélyes keretek közt átadta a megújult Farmosi Madárvártát, illetve bemutatta a Gerje-Perje-sík vizes élőhely-rekonstrukciós projektjét és az Egreskátai Major állattartótelep felújítását. Az ünnepségen Füri András igazgató köszöntője után beszédet mondott dr. Rácz András államtitkár és Czerván György országgyűlési képviselő. Később Vidra Tamás tájegységvezető mutatta be az most lezárult fejlesztések eredményeit.


„A Farmosi Madárvárta Natura 2000 bemutatóhely a környék környezeti nevelési és ökoturisztikai bázisaként és az önkéntes természetvédelmi munka központjaként szolgál. A Széchenyi 2020 program keretében felújított Farmosi Madárvárta átalakított tanyaépülete (egykori gátőrház) a korszerű madárgyűrűzési bemutató hely kiszolgáló épületeként látja el funkcióját. Az újonnan felépített faszerkezetes pajta pedig a Natura 2000 bemutatóhelyként a madárgyűrűzési foglalkozások és a tudományos-természetvédelmi célú madárgyűrűzési tevékenységet kiszolgáló épületként működik. Az épületek körül a gyerekcsoportok élményszerű fogadását szolgáló interaktív és információs elemeket helyeztünk el. A Madárvárta egyúttal a hagyományos farmosi békamentés bázisa is, valamint a tavaszköszöntő Gólyaváró Családi nap helyszíne is, melyet idén április 2-án szombaton rendeznek meg.

„A kiemelt jelentőségű, országosan ritka pannon szikes, vizes élőhelyek rekonstrukciója a Gerje-Perje-síkon” c. projekt egyik fő célkitűzése a védett Galgahévízi-láprét, továbbá az Alsó-Tápió és a különleges madárvédelmi területeken található vizes élőhelyek vízellátásának biztosítása. A tizenegy helyszínen elvégzett beavatkozások kedvező hatással lesznek a területek talajvíz háztartására éppúgy, mint a Natura 2000 jelölő madár és egyéb állatfajokra.
A Nagykáta – Egreskátai majorban megvalósított beruházás eredményeként egy korszerű téli szálláshely került kialakításra a DINPI szürkemarha állománya részére. A természetközeli legeltetés hozzájárul a Hajta-mente természetmegőrzési területen a Natura 2000 jelölő fajok és élőhelyek megőrzéséhez. Az európai uniós támogatás segítségével új karámok, szemestakarmány-tároló, tüzivíz-tároló, újabb itatók kialakítása valamint kerítés építése valósult meg.

Forrás: DINPI

Shares
scroll to top