Close

Elstartolt a BPFatár bővített verziója

Újabb fejlesztésekkel bővült a BPFatár applikáció, az alkalmazásban már szerepelnek Budapest nevezetes fái is. A felhasználók több mint 100 nevezetes fa történetével, a hozzájuk kapcsolódó színes legendákkal is megismerkedhetnek. A BPFatáron keresztül a margitszigeti nevezetes fákról részletes botanikai leírások és egyéb érdekességek is elérhetők. A nevezetes fákat külön piktogram jelöli és az applikáció fakataszter keresőjéből is rákereshetők.

A BP Fatár az új fejlesztéssel a főváros kiemelt parkjai, azok minden fája, utcabútora, játszótere, ivókútja és kerti építménye mellett több mint 100 budapesti nevezetes fával, valamint 38 fővárosi helyi védettségű területtel gazdagodott, mint például a Balogh Ádám-szikla Természetvédelmi Terület, Apáthy-szikla Természetvédelmi Terület, Ferenc-hegy Természetvédelmi Terület vagy a Palotai-sziget Természetvédelmi Terület. Ezek a területek a keresőből a nevük alapján elérhetők, illetve a térképen is megjelenítésre kerültek. Minden egyes helyi védettségű területről egy rövid és egy részletes szakmai leírás olvasható, a felhasználó választása szerint. A történetek, leírások fotókkal illusztráltak.

Ezzel a fejlesztéssel a BPFatár a parklátogatók mellett a kirándulók számára is színes és hasznos információkat nyújt, valamint oktatási célra is kiválóan felhasználható.

Az ingyenesen letölthető nyilvános fa-és parkkataszter segítségével Budapest polgárai is közreműködhetnek Budapest zöldfelületeinek megóvásában és fejlesztésében. A BPFatár hibabejelentő alkalmazásként is funkcionál, hiszen az adatok és képi információk mellett a használó célzott bejelentést is tehet a fenntartó felé, amennyiben valamilyen problémát észlel. A FŐKERT fejlesztésében és a Főváros támogatásával megvalósuló kataszter térképes felülettel segíti az eligazodást és a tudatos parkhasználatot.

A BPFatárhoz készült grafikai tervek hamarosan megjelennek majd a parkokban is.

Zakar András vezérigazgató az új fejlesztésről tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az alkalmazás május 6-án indult el, amelyben 4,5 millió négyzetméternyi parki területtel és 47 ezer fával. A BPFatár az új fejlesztéssel kiegészült több, mint 100 nevezetes fával és a fővárosi helyi védettségű területekkel ismeretterjesztési céllal, hogy Budapest lakosai megismerhessék Budapest a nevezetes fáinak történeteit és természeti kincseit.

Bardóczi Sándor Budapest főtájépítésze a BP Fatár applikációval kapcsolatos távlati tervekről szólva elmondta, hogy a nevezetes fák mellett a nevezetes parkokhoz köthető kultúrtörténeti értékeket is közkinccsé szeretnék tenni, hiszen a parkoknak is van története. A tervek között szerepel startup cégekkel való együttműködés is egy európai uniós kutatás-fejlesztési pályázat keretében, amely lehetővé tenné a főváros birtokában lévő adatok feldolgozását mesterséges intelligencia segítségével.

A bővített verzióval kapcsolatban megosztotta gondolatait Bajor Zoltán táj- és élővilágvédelmi szakértő, Kevély László üzemvezető, a Margitszigeti Nevezetes Fák című könyv szerzője, valamint Viczián Zsófia, a Budapesti fák című könyv szerzője.

#főkert #budapest #nevezetesfa #természetvédelem #Margitsziget #BPFatár #applikáció #zöld

Shares
scroll to top