Close

Átfogóbb, mint gondoltuk

le foll ok

A szabad piacot veszélyezteti a franciák új eredetjelölési standardja

Markets after ok

A Brexit szavazást követően most a francia törvényhozók is meglegyintik kissé a határok nélküli európai piac ideáljának orcáját.
Az Európai Bizottság jóváhagyása után Stéphane Le Foll, a francia agrárminiszter bejelentette, hogy országa a tejtermékeken és a húskészítményeken kötelező erejű eredetjelölő címkézési standardot fog bevezetni. Az államban 2017. január 1-től a produktumokon az EU egyes tagállamainak esetében is fel kell tüntetni a származási országot.
A fogyasztók és a termelők lelkesen támogatják a szabályozást. Az Európai Fogyasztók Szervezete (European Consumer Organization) 2013-ban kimutatta, hogy az európaiak 90 százaléka támogatja a húskészítményeken elhelyezett és az eredetüket feltüntető címkék használatát. Ezek a vignetták a kistermelők számára lehetővé teszik, hogy a „portékájuk” megkülönböztethetővé váljon az Európai Unió más részein üzemelő, nagyobb mezőgazdasági termelők produktumaitól.

merkell ok
Mind ezek ellenére az élelmiszeripar hevesen ellenzi az intézkedést. Meglátásuk szerint az ilyen jelölések igazságtalan előnyhöz juttatják a helyi gazdálkodókat. Vélekedésük szerint a jogszabály fel fogja hajtani az árakat, és s bizonyos országokból származó élelmiszereket diszkriminálni fogja. Ezen a fronton a mezőgazdasági ágazatnak speciel lehet némi igazsága. Egy 2013. decemberi jelentés kimutatta, hogy az eredetiséget igazoló címkéket előállító, nyomon követhetőségi rendszerek a csomagolt élelmiszerek előállításakor csaknem 50%-os költségnövekedést generálhatnak.
Az int jelentős tovagyűrűző hatást fejtett ki az Európai Közösségben. Olaszország, Portugália és Litvánia szintén szemez a származási országot feltüntető címkékkel. Az egységes európai közös piacon mindez az egyes tagállamok termékeinek megkülönböztethetőségét idézné elő, amely egyes vállalati vezetők szerint a protekcionizmushoz való visszatérést jelentené.

eu britt zászló ok

forrás: The Daily Meal 2016. július 07.

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top