Close

Világméretű levélírói maraton székelyek nélkül

Fantasztikus kezdeményezés az emberi jogokért! Ma indul és december 17-ig tart az Amnesty International globális emberi jogi kampánya, a Levélíró Maraton (http://www.amnesty.hu/leveliromaraton/).

Minden évben az Emberi Jogok Világnapja (december 10.) környékén emberek a világ minden tájáról levelek és üzenetek százezreit küldik olyanoknak, akiket nem ismernek és akikkel soha nem találkoztak. A Levélíró Maraton 13 éves története alatt a világ legnagyobb emberi jogi eseményévé vált. Együttérző emberek 2014-ben 200 országból és területről 3,245,565 levelet, email-t, SMS-t, fax és Twitter üzenetet küldtek különféle jogsértések áldozatainak, hogy kifejezzék támogatásukat és szolidaritásukat, valamint a hatóságoknak írtak, felszólítva őket, hogy engedjék szabadon a jogtalanul bebörtönzött foglyokat vagy vizsgálják ki a jogsértéseket, és vonják felelősségre az elkövetőket!

Hatalmas kampány indult a jogfosztottak megsegítésére, melyet nekünk ki kellene terjesztenünk nemzettestvéreinkre is, nem pusztán amerikai, a diaszpórában élő magyarjainkra, de az elhallgatott, esetenként brutálisan elnémított, hitük és magyarságuk miatt románok által megkéselt székely testvéreinkre is. Csatlakozzunk ehhez a kezdeményezéshez.

Nem beszélünk a székelyeket ért támadásokról eleget, Budapest még mindig becsukja szemét és halott fülekkel hallgatja el a székelyek szabadságharcait, időnként számol csak be a román elnyomásról. Ezen kell változtatnunk, nem pusztán a nigériaiak miatt kellene kétségbeesnünk, hanem a székely-magyar kokárdák leszaggatása, a magyart államnyelvként meg nem tűrő román rezsim egyeduralma miatt is.

Az Amnesty International hibája, hogy pusztán a külföldieket állítja a kampány célpontjába, a magyar szenvedőkről mélyen hallgat. Zúg az erdélyi lélek, és kitart a magyarországi lelket ölő hallgatás ellenére is.

Az Amnesty International honlapja és kommunikációs munkatársa pusztán arra hívja fel a figyelmünket, hogy a tavalyi kampány legnagyobb sikere, Moses Akatugba visszakapott szabadsága Nigériában. Niger-delta állam kormányzója engedett az Amnesty támogatói nyomásának és kegyelmet adott Mosesnek, akit 16 éves korában három mobiltelefon ellopásáért ítéltek halálra. „Korábban úgy éreztem, hogy minden remény elhagyott, de mindez megváltozott, amikor az Amnesty International felemelte értem a szavát. Elhalmoztak üzenetekkel, visszakaptam a reményt.” – mondta Moses Akatugba.

Idén az emberi jogi szervezet a tavalyinál is több aláírást és levelet szeretne gyűjteni, hogy még több embernek tudjon segíteni. Ezért 12 Fényponton (Emberi jogi barát hely) is aláírhatják az érdeklődők az eseteket: Anker, Ankert, Casati Budapest hotel, Cirko-Gejzír Mozi, Három – Three, Kazán, Loffice, Mika Tivadar mulató, Miksa Cafe ökobisztró, Mozsár Kávézó, Művelődési Szint (Müszi), Trapartment.

A Trapartment Fénypont segítségével a kiszabadulás élményét szemlélteti a szervezet, azt remélve, hogy minél több ember kap kedvet ahhoz, hogy mások jogaiért és szabadulásáért harcoljon. Péntek délután két forgalmas csomópontban is lehet a Levélíró Maratonhoz csatlakozni. 16:00-17:45 a szabadulójátékkal felszerelt busz a Hősök terén a Szépművészeti Múzeum előtt parkol, 18:15-20:00 a Mammut buszparkolójában (https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=zmSfEB_NdEaw.kVAr42jw975w&hl=hu&usp=sharing) találkozhatnak az érdeklődők az Amnesty International Magyarország aktivistáival.

A Levélíró Maratonhoz bárki csatlakozhat az Amnesty International nemzeti kérdésekre érzéketlen, nigériaikra különösen érzékeny munkatársai honlapján, mely kitünteti figyelmével az afrikai országokból elszármazottakat, valamint a szíreket, de nem tájékoztat teljes körűen e lelkes kezdeményezést nem állítja kellőképpen a magyar ügyek védelmére.

Csatlakozni lehet hozzájuk egyénileg, barátokkal, családtagokkal, „de nagyon könnyű akár nagyobb eseményt is szervezni egy szélesebb közönségnek. Ehhez mi minden segítséget megadunk” – mondta Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

December 10-én, az Emberi Jogok Világnapján a Gödör Klubban ingyenes koncertekkel és hatalmas bulival várják az érdeklődőket.Az idei tíz esetből három:

Kiket támogat hát ez a szervezet? Lássuk a  névsort a jelesebb személyiségekkel:

1. Albert Woodfox, USA

Albert Woodfox 43 éve ül börtönben, ebből 40 éve magánzárkában egy olyan bűncselekményért, amelyet az állítása szerint nem követett el. Az évtizedek óta tartó elszigeteltség és nélkülözés súlyos károkat okozott az egészségi állapotában. Nem volt tárgyi bizonyíték, ami alátámasztotta volna bűnösségét, az ítéletet pedig azóta már háromszor hatályon kívül helyezték. A louisianai hatóságok ennek ellenére mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a szabadulását.

2. Teodora del Carmen Vásquez, El Salvador

Teodora 2007-ben súlyos fájdalmak után halva szülte meg gyermekét a munkahelyén. A rendőrség letartóztatta miközben még a vértócsában feküdt. Később 30 évet kapott emberölésért. Bűnösnek találták magzatelhajtásban, ahelyett, hogy a halvaszülés áldozataként kezelték volna. Mint minden hasonló helyzetben lévő nőt, őt is bűnösnek találták, és mivel szegény családból származik, nem tudott megfelelő ügyvédet fogadni. Egyetlen esélye, hogy fellebbez az ítélet ellen, és szabadon engedik.

3. Zunar, Malajzia

A politikai karikaturista Zulkiflee Anwar Ulhaque vagy ismertebb nevén Zunar hosszú börtönbüntetésre számíthat néhány február 10-i Twitter üzenete miatt. A posztokban a maláj igazságszolgáltatási rendszert kritizálta miután az ellenzéki vezetőt Anwar Ibrahimot szodómia vádjával bebörtönözték. Zunar kilenc váddal néz szembe a még gyarmati időkből származó zendülés elleni törvény alapján, amelyet arra használnak, hogy a nemzetbiztonság és a faji illetve vallási békesség nevében leszámoljanak azokkal, akik élnek a véleménynyilvánításhoz való jogukkal.

Forrás: Amnesty International Hungary sajtóközleménye, 2015 december 4.péntek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top