Close

Dunai hajós turizmus

A Duna a legkedveltebb vízi útvonal Európában, egyre több vendég érkezik folyami hajóval Magyarországra, a kormány elkötelezett a dunai közlekedés fejlesztésében – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkára a 20. Nemzetközi Dunai Hajózási Konferencia sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Boros Anita hangsúlyozta, hogy a közúti közlekedés kiváltásához előtérbe kell helyezni a dunai közlekedést, ennek érdekében nemcsak a folyó budapesti, hanem a teljes magyarországi szakaszát is fejleszteni kell. Az elmúlt években számos logisztikai és kapacitásbővítő kikötőfejlesztés valósult meg döntően uniós forrásból, és a korábban állami, majd magántulajdonba került hajózási gazdasági társaságok visszaszerzésével nőtt az állam dunai hajózásban betöltött szerepe. A személyhajózásban stratégiai szempontból megkerülhetetlennek nevezte a MAHART PassNave Kft.-t, amely a Duna teljes szakaszán a legnagyobb hajóparkkal rendelkező személyhajózási és kikötő-üzemeltető, és saját forrásból önálló beruházásokat is megvalósít. Példa erre a visegrádi hajóállomás megújítása is. Boros Anita szerint kiemelten fontos a Duna akadálymentes hajózhatóságának biztosítása.
Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára a folyami hajózást mind a vendégszám, mind pedig a költés tekintetében az egyik legígéretesebb turisztikai szegmensként említette, amelyben még jelentős növekedési potenciált lát. Fontosnak nevezte, hogy a hajóval érkező vendégek minél több helyi szolgáltatást vegyenek igénybe az itt tartózkodásuk során. Ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy Magyarország a következő években fokozott figyelmet fog fordítani az aktív turizmushoz kötődő úthálózatok, szolgáltatások fejlesztésére, ami például a hajós és a kerékpáros időtöltés összekapcsolását fogja könnyebbé tenni, illetve számos, Duna-menti kulturális és történelmi látnivaló fejlesztése, megújítása várható. Ezen kívül javasolta, hogy a dunai hajókirándulások ne álljanak meg Budapestnél, hanem vigyék tovább az utasokat déli irányba (lower Danube), hogy megismerhessék akár Magyarország más vidékei, akár Szerbia, Románia és Bulgária szépségeit.
Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a dunai szállodahajókon tavaly mintegy 400 ezer vendég fordult meg, idén a létszámuk tovább nő. Egy felmérésük szerint a hajóval érkezők 80 százalékának fontos, hogy Budapest az útvonal része legyen. A vendégek tartózkodási idejének növelése érdekében vonzó attrakciókra, tartalmas programokra és szorosabb szakmai partnerségre van szükség.
A Magyar Turizmus Zrt. az Edutus Főiskola és a Viking River Cruises együttműködésében idén készült friss kutatás szerint a dunai hajóutazás egyre fontosabb eleme Magyarország turisztikai kínálatának, a több európai várost érintő folyami hajóutak vonzó állomása Budapest. Fővárosunk önmagában is jelentős vonzerővel bír a megkérdezettek körében: a hajóval érkezők 80%-a számára fontos, hogy Budapest is az útvonal része, mert elmondásuk szerint a hajós utazásuk legjobb élményei Budapesthez kötődnek. Az elégedettséget jelzi, hogy a felmérésbe bevontak közel 100%-a ajánlaná a budapesti utazást barátainak, ismerőseinek.
Thomas Bogler elnök (IG Rivercruise) szintén kiemelte, hogy Budapest a nemzetközi vendégeik számára fontos pont. A turisták két-három nappal meghosszabbítják a hajóútjukat, hogy a hajózás előtt vagy után a magyar fővárosban töltsenek el időt. Közlése szerint 290 hajó közlekedik a Rajna és a Duna között, az ágazat az elmúlt években 10 százalékos nemzetközi vendégszám-növekedést ért el, 2016-ban 16-18 új hajó áll forgalomba a Dunán.
Gerhard Skoff, a Danube Tourist Consulting vezetője, a rendezvény osztrák főszervezője Közép-Európa egyik legfontosabb turisztikai célpontjának nevezte a Dunát, amelynek gondozása szerinte kiemelkedő jelentőségű. A Duna a világ személyszállító folyami hajózásában 33 százalékkal piacvezető, ezt a Rajna, majd a Nílus követi. Kiemelte, hogy napjaink nemzetközi konfliktusokkal, terrorveszéllyel terhelt világában nagy érték, hogy a Duna, illetve tágabb térsége ma is nyugodt, biztonságos desztináció.
Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ igazgatója a résztvevők figyelmébe ajánlotta az új típusú Budapest Kártyát, amellyel rugalmasan, testre szabottan lehet a budapesti szolgáltatások széles körét igénybe venni. Elmondta, hogy a budapesti turizmus kiemelkedően jó évet tudhat maga mögött, és reményét fejezte ki, hogy a fővárosi vendégéjszakák száma év végére meghaladja a 9 milliót.  
A háromnapos Nemzetközi Dunai Hajózási Konferencia a folyami hajós szakma legfontosabb magyarországi eseménye, mintegy kétszáz résztvevővel.
MTI, MT Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top