Close

Katalán lap beszámolója a zseniális matematikusról

Matematikai szupercsúcsot döntött a La Vangardia újság beszámolójában részletesen bemutatott orosz matematikus, Grigorij Perelman.

A katalán La Vanguardiá-ban olvashattuk tegnap a hírt, micsoda minőségi ugrást hajtott végre a millenniumi hét matematikai rejtélyei és felvetéseiben a kivételes orosz zseni. A „Riemann Hipotézis” már meglévő rejtélyeit taglalja ez a katalán lap, melyet spanyolul tudó olvasóközönségünknek ajánlunk elsősorban.
A cikk szerint a  Clay Mathematics Institute (EE.UU.) kitüntette az orosz matematikust, mivel egy eddig megfejthetetlen rejtélyt tudott megoldani.
2006 óta, tehát összesen majdnem tíz évig dolgozott a problémafelvetés megoldásán, íme a siker és az erről szóló beszámoló.

A hetediket, az ún. Poincaré-feltevést 2002-ben már megfejtette ez az orosz matematikus, Grigorij Perelman, de nem kellett neki a Clay Mathematics Institute egy millió dollárja, felajánlotta tehát annak, aki megoldja a többi hatot.

http://www.claymath.org/millennium-problems
„En realidad, sólo un enigma de los siete, la conjetura de Poincaré, ha sido resuelto (oficialmente, en 2006). El resto, que aquí detallamos, continúan pendientes de resolución. Los siete problemas del milenio vienen a ser una reedición de la idea del famoso matemático David Hilbert, quien en 1900 presentó su popular lista de 23 problemas que, como los del milenio, pretendía ser un reto que ayudase a la evolución de las matemáticas. En las siguientes líneas intentamos explicar los problemas de manera didáctica. Pedimos disculpas de antemano a los doctos en la materia.”

 A millenniumi hét matematikai rejtélyeiről és feltevéseiről a teljes cikket az alábbi linken olvashatják:
Forrás: http://www.lavanguardia.com/vida/20151125/30387734626/millones-dolares-problemas-matematicos-milenio.html#1

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top