Close

Frittmann Borászat az Év Pincészete

 Az Év Pincészete díjat 2015-ben a soltvadkerti Frittmann Borászat nyerte el.

Az 1998 óta Kft. formájában működő családi vállalkozás 45 hektár saját telepítésű szőlőültetvényen gazdálkodik, amihez még további 70 hektárról vásárolnak helyi, megbízható termelőktől szőlőt. Boraik évek óta a legrangosabb hazai és külföldi versenyek díjazottjai között vannak.
A Frittmann testvérek, vagyis János és István által vezetett vállalkozás munkájából jóformán minden családtag kiveszi a részét: János a szőlészeti és az üzemi munkákra felügyel, István pedig a borkészítésért, pincemunkálatokért felel. Utóbbiakba besegítenek a testvérpár fiai, Tamás és Péter, akik – a családi hagyományt folytatva – mindketten borász végzettséget szereztek. János lánya, Anita végzi a marketingmunkákat és a vendéglátást, amelyekből a két feleség, Frittmann Jánosné és Istvánné is kiveszi a részét.
A vendéglátás fontos szerepet tölt be a vállalkozás életében, a városközponttól nem messze, kertes környezetben épült, elegáns, de nem hivalkodó épületegyüttesükben ugyanis 120 négyzetméteres, vendéglátásra is alkalmas borkóstoló terem, panzió és 500 négyzetméteres látványpince is van.
A Frittmann név nem ismeretlen a hazai borszakma előtt: János 2007-ben az Év Bortermelője volt. A borászat – más külföldi országok mellett – néhány ezer palack Cserszegi Fűszerest értékesít Franciaországban és Nagy-Britanniában is. A Wall Street Journal újságírója lehet, hogy itt találkozott a Cserszegi Fűszeres borukkal, amelyet a folyóirat a „világ 5 legjobb, nem ismert bora” közé sorolt. Külföldön ez mellett még furmintot és illatos magyar fajtákat forgalmaznak, mint amilyen az Irsai Olivér, de Frittmann János szerint rozéboraikkal is az élmezőnybe tartoznak.
A Cserszegi Fűszerest az Irsai Olivér és a piros tramini keresztezésével hozta létre Bakonyi Károly neves szőlész még 1960-ban. Kiderült róla, hogy jól tűri a téli fagyokat, emellett a belőle készült bor különlegesen jellegzetes zamatú. Fontos borféleségük még az ezerjó, de választékukban a hungarikum fajták mellett az egész világon ismert olyan fajták is megtalálhatók, mint a Sauvignon Blanc, a Rajnai rizling, a Merlot és a Cabernet Sauvignon-Franc.
A fellendülőben levő borászat saját szőlőterületét az elkövetkező években 60-65 hektárra szándékozik növelni.       
A 2002-ben, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Borakadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége általalapított díjat szakmai körök jelölése és szavazati alapján ítélik oda. Az Év Pincészete díjjal a magyar borászatban irány-és mértékadó, nagyobb birtokról szüretelő pincészetek munkáját ismerik el. A Frittmann Borászat mögött a második a Béres Szőlőbirtok és Pincészet lett Erdőbényéről, harmadik a Csányi Pincészet Villányból.
2010-ben a Pannonhalmi Apátsági Pincészet, 2011-ben a noszvaji Thummerer Pincészet, 2012-ben a szekszárdi Mészáros Borház és Pince, 2013-ban a rádpusztai Ikon Borászat, tavaly pedig a hajós-bajai Koch Borászat érdemelte ki a borszakma rangos elismerését.
Szöveg és kép: Bognár Mária 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top