Close

Németország ideiglenesen határellenőrzést vezet be II.

A határvédelemért felelős szövetségi rendőrség (Bundespolizei) közölte: felkészültek arra, hogy a határellenőrzést "egy hosszabb időszakra" kell fenntartani.
    
"Az intézkedés célja, hogy korlátozzák a harmadik országokból érkező, útlevélés vízumköteles állampolgárok ellenőrizhetetlenné és irányíthatatlanná vált beutazását" – áll a közleményben. A szövetségi rendőrség "intenzív ellenőrzést" kezdtették hozzá.
    
Dieter Roman, a szövetségi rendőrség elnöke a közleményben kiemelte: lehet arról vitatkozni, hogy több vagy kevesebb, "ilyen vagy amolyan" bevándorlásra van szükség, de "akármelyik változatot is választjuk, valamennyinek az előfeltétele az irányítás".
    
A parlamenti (Bundestag) ellenzéki pártok – a Baloldal és a Zöldekbírálták a szövetségi kormány döntését.
    
"A határokat le lehet zárni, de ezzel még nem oldódnak meg a problémák" – nyilatkozott Gregor Gysi, a Baloldal frakcióvezetője, aki szerint elsősorban a menekülthullámot kiváltó okokat kell kezelni.
    
A berlini vezetés "a határellenőrzéssel eltereli a figyelmet a saját csődjéről" – mondta Katrin Göring-Eckardt, a Zöldek frakcióvezetője.
    
A kormányzó nagykoalíció pártjai üdvözölték a kormány döntését. A bajor CSU részéről kiemelték, hogy a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása az ő kezdeményezésükre történt.
    
A Bild című lap online kiadásában megjelent hírmagyarázat szerint az intézkedés nem azt jelenti, hogy Németország nem fogad be több menedékkérőt. Az érkezőket a Dublin III. rendelet előírásai alapján a határon regisztrálják, majd befogadó állomásokra szállítják őket, és megvizsgálják, hogy benyújthatnak-e Németországban menedékjog iránti kérelmet. Amennyiben nem jogosultak erre, visszaszállítják őket az illetékes tagállamba, vagyis abba az uniós országba, ahol beléptek az EU területére.
    
A német menekültügyi ellátórendszer az utóbbi hetekben egyre nehezebben birkózott meg a folyamatosan erősödő menekülthullámmal. Bajorországbaahol eléri Németországot az úgynevezett balkáni migrációs útvonal és a Földközi-tenger nyugati medencéje felől észak felé igyekvő menedékkérők hullámaaugusztus vége óta 63 ezer menedékkérő érkezett.
    
Az embereket igyekeztek a szokásos eljárással, a terhek megosztását szabályozó rendszer alapján elosztani a 16 tartomány között, de az utóbbi napokban egyre több tartomány jelezte, hogy már nem tud több menedékkérőt elhelyezni.
 
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top