Close

Véget ért a tízedik Ázsia-Európa Találkozó

Véget ért pénteken az idén Európában, Milánóban tartott, tízedik Ázsia-Európa Találkozó, a következőt, pedig 2016-ban Mongólia fővárosában, Ulánbátorban tartják majd – közölték az eseményt lezáró nemzetközi sajtótájékoztatón.

A házigazda, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét ellátó Olaszország kormányfője, Matteo Renzi arról beszélt, hogy az együttműködés új formájára van szükség, a csúcstalálkozó üzenete pedig világos: javítani kell a párbeszédet, a kooperációt, a két földrész összeköttetéseit.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács hamarosan távozó elnöke nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy Európában évtizedek óta nem látott válság zajlik, ám az Európai Unió elkötelezett, hogy javítsa a növekedést és növelje a foglalkoztatást. A belga politikus kitért az ukrajnai válságra, megemlítve, hogy a konfliktusra továbbra sem sikerült politikai megoldást találni. Újságírói kérdésre válaszolva ismertette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a találkozón tudatta, hogy nem szeretné, ha Kelet-Ukrajnában újabb Dnyeszter mente jönne létre, a Donyec-medencét pedig Ukrajna szerves részének tekinti. Az Európai Tanács elnöke közölte: az uniós vezetők is részt vettek Putyin és Petro Porosenko ukrán államfő találkozóján, amelyen egyetértés volt, hogy Kelet-Ukrajnába vissza kell térjen a béke, végre kell hajtani a minszki megállapodást a tűzszünetről és a határok ellenőrzéséről.

„A kulcsszó a következő: megvalósítás, megvalósítás, megvalósítás” – nyomatékosította Van Rompuy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Európai Tanács elnöke úgy vélte, az ázsiai és az európai országok egyaránt kénytelenek szembenézni olyan globális fenyegetésekkel, mint amilyen például a terrorizmus és az erőszakos szélsőségesség. A belga politikus is kitért Ázsia és Európa összeköttetéseinek javítására. Mint mondta, ez az eszmecserék fókuszában állt, annak érdekében, hogy a két kontinens népei és üzleti vállalkozásai közelebbi kapcsolatba kerülhessenek egymással, ami mind szellemi, mind anyagi értelemben gazdagabbá teheti mindkét felet. Van Rompuy leszögezte, hogy az EU továbbra is kiáll a szabadkereskedelem eszméje mellett, és a kereskedelem útjában álló akadályok lebontásért száll síkra.

Herman Van Rompuy szerint Európának és Ázsiának abban is együtt kell működnie, hogy a jövő év végi párizsi klímacsúcson, és 2015 után a fenntartható fejlődés terén is sikerüljön kézzelfogható eredményeket felmutatni.

Mind Van Rompuy, mind José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kitért arra, hogy az ebolajárvány is szerepelt a megbeszélések napirendjén. A portugál politikus szerint ez nem csak az érintett nyugat-afrikai országok számára jelent gondot, hanem súlyos humanitárius válsággá válhat, amelyben az egész nemzetközi közösségnek felelőssége segíteni. Barroso azt is tudatta, hogy a jövő héten a biztosok tanácskozásán az ebola elleni fellépés lesz a fő téma.

Az Ázsia-Európa Találkozó Barroso megítélése szerint egyenlő felek értékalapú együttműködését jelenti, a csúcs pedig azt mutatta meg, hogy Ázsia fontos Európa számára, és Európa is fontos Ázsia számára.

MTI, fotó: dw.de

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top