Close

‘Szégyelljük, hogy levelünkkel Önhöz kell fordulnunk’

Már csak Balog Zoltánban bíznak a minkolci Földes gimnázium öregdiákjai a botrányos igazgatóválasztással kapcsolatban.-

Hiába a vakáció és a kánikula, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium igazgatói kinevezése körül nem nyugszanak a kedélyek. Most az intézmény öregdiákjainak egyesülete fordult nyílt levélben Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez, azt kérve: ne a város jobboldali vezetése által favorizált külsős jelöltet, az evangélikus gimnázium eddigi igazgatóhelyettesi székéből aspiráló Nagymáthé Saroltát nevezze ki, hanem adjon bizalmat a jelenlegi vezetőnek, Veres Pálnak.

„A Földes évtizedek óta a város és a régió oktatásának egyik zászlóshajója, a helyi identitás fontos része. Ez utóbbi állítás megerősíttetett 2011 őszén, amikor fölvetődött a gimnázium nevének megváltoztatása, s ez nagyban befolyásolja a mostani igazgatóválasztás körüli vitákat” – írták levelükben az öregdiákok. Korábban lapunkban is beszámoltunk arról, hogy helyi polgárok néhány fős csoportja kezdeményezte: a „kommunista” Földes Ferenc helyett viselje inkább Széchenyi István nevét az iskola.

A miskolciak elsöprő többsége azonban nem támogatta az ötletet: a mostani név megtartása melletti aláírásgyűjtő ívet, minden különösebb propaganda nélkül, néhány nap alatt mintegy 40 ezren látták el kézjegyükkel. Az intézmény igazgatói posztjára tavaly nyár elején írtak ki pályázatot: az első fordulóban egyedül Veres Pál addigi igazgató indult, ám a fideszes többségű önkormányzat elutasította a benyújtott pályázatot, s megbízott igazgatót nevezett ki. Egyes vélemények szerint a korábbi igazgató azért lett „persona non grata”, mert ellenállt a névváltoztatási kísérletnek.

A második fordulóban már akadt kihívója, ám ezúttal újból érvénytelenítették a pályázatot. Az önkormányzat ezt tavaly év végén azzal indokolta, hogy az iskola 2013. január elsejétől állami fenntartásba kerül, és az új munkáltatónak kellene ebben a fontos kérdésben döntenie. Az állást idén tavasszal ismét meghirdették, s most az evangélikus gimnázium igazgatóhelyettese indult Veres Pál ellenében. A jobboldali többségű miskolci önkormányzatnak véleményeznie kellett volna a jelölteket, ám a feszült helyzetben nem merték vállalni ennek felelősségét. Ehelyett egy faramuci rendeletet hoztak, amely szerint bizonyos esetekben a véleményalkotás joga átruházható a jegyzőre.

A nyári szünetre hivatkozva, a Földes igazgatói pályázatát már a jegyző egy személyben véleményezte, s a fenntartónak Nagymáthé Saroltát javasolta kinevezni. A jegyző és a fideszes képviselők azzal érveltek, hogy a szervezeti és működési szabályzat nem tiltja, hogy ilyen kérdésekben átruházzanak jogköröket. Az ellenzéki képviselők szerint viszont a lépés nonszensz s a népképviseleten alapuló demokrácia megcsúfolása. Az Együtt – Korszakváltók Pártjának miskolci szervezete a döntés miatt tiltakozó demonstrációt hirdetett, ahol a résztvevők azt hangoztatták: a város lakói nem birkák, s nem hajlandók eltűrni a számukra kedvezőtlen intézkedést. Közölték: ha ez mégis bekövetkezne, iskolakezdés előtt folytatják a demonstrációkat.

„Szégyelljük, hogy levelünkkel Önhöz kell fordulnunk, s nem általunk választott helyi vezetőinkhez, de a város vezetése szerintünk önmagukra, a kormányzó erőkre nézve is káros és rossz döntést hozott, amikor figyelmen kívül hagyva minden érintett testület egybehangzó véleményét, nem a többség által támogatott jelöltet javasolja a gimnázium élére immáron harmadik pályázatban” – írta a miniszterhez címzett levelében Iván Tamás, az öregdiákokat képviselő egyesület vezetője. Szavai szerint a Földes Ferenc Gimnáziumban fennállásától kezdve önkéntelen hagyománnyá vált, hogy az új igazgatót mindig a tantestületből választották, ennek pozitív üzenete, értéke nem szorul magyarázatra – érvelt.

Így lett igazgató Veres Pál is, akinek vezetői ciklusai alatt az iskola kedvezőtlenebb körülmények és csökkenő gyereklétszám mellett is megőrizte pozícióit és sikereit, főként a reál tárgyak oktatása terén. Az egyesület elnöke szerint nem szerencsés olyan kívülről jött jelölt kezébe adni az irányítást, aki nem bírja a leginkább érintettek bizalmát, akire a közvélemény könnyen ráfoghatja, hogy politikai szempontokból került oda, s aki pályázatában a humán oldal erősítését tartja legfontosabbnak. „Úgy gondoljuk, hogy mind az iskolának, mind Miskolcnak, mind vezetőinek, mind országunknak az az érdeke, hogy jelen helyzetben ismét Veres Pál legyen a Földes Ferenc Gimnázium igazgatója” – zárták miniszterhez írt levelüket az öregdiákok.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top