Close

Klímavédő smaragdfákat kapott a Föld órájának fővárosa

Klímavédő smaragdfákat kapott ajándékba a Föld órája fővárosa címet elnyert Nyíregyháza.

A szén-dioxid-megkötő képességgel bíró fákat Steier József, a Sunwo Stratégiai Energia Technológiákat Fejlesztő és Szolgáltató Zrt. alapító igazgatója adta át Kovács Ferencnek, a város polgármesterének csütörtökön.

A környezetvédelmi új fajhibrid példányai közül az egyiket a településhez tartozó üdülőhelyen, Sóstógyógyfürdőn, míg a másikat a város központjában, a Rákóczi és a Kossuth utca sarkán ültették el a Föld órája fővárosa címet hirdető táblák mellett. (A város azzal nyerte el a címet, amelyet egy évig birtokolhat, hogy március 31-én a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyről csatlakoztak a legtöbben a klímaváltozás elleni környezetvédelmi akcióhoz, és kapcsolták le egy órára otthonaikban az áramot. Magyarország 93 településéről 467 helyi önkormányzat, vállalat és intézmény, valamint közel 9000 magánszemély vett részt a kezdeményezésben, és legnagyobb számban, mintegy háromezren Nyíregyházáról.)

A smaragdfa őse eredetileg Japánból származik, Kínán keresztül került az Amerikai Egyesült Államokba az 1800-as években, ahol sok éves fajtanemesítésen esett át, mígnem a jövő úgynevezett zöld iparának kimagaslóan legjobb tulajdonságokkal rendelkező fájává nem vált.

A smaragdfa levelei a C4 típusú fotoszintézisnek köszönhetően hatalmas mennyiségű szén-dioxidot nyelnek el. Levelei oxigént termelnek, szállóport kötnek meg, párologtatnak, és így – szaknyelven fogalmazva – temperálják közvetlen környezetüket. Mindemellett a smaragdfa rendkívül gyors növekedésű, és nyolcéves korától már kitűnő, magas fűtőértékű faanyagot biztosít. További jó tulajdonsága, hogy hosszan virágzik, és enyhe vanília és mandulaízű mézet adó virágait a vegyiparban, a kozmetikától kezdve a gyógyszerészetig hasznosítják.

A laboratóriumi körülmények között, mikroszaporítással előállított csemetéket egy Kelebia melletti ültetvényen tesztelték. A smaragdfák Magyarországon az elsivatagosodó Homokhátság rehabilitációját segítik majd az Európai Zöld Sziget Program keretében.

Kovács Ferenc a faültetésen tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a különleges, ajándékba kapott fák Nyíregyháza 120 ezres lakosságának környezetvédelem melletti elkötelezettségét is hirdetik ezentúl: azt, hogy az idén a Föld órája fővárosa címet érdemelte ki a szabolcsi megyeszékhely, tavaly az Arany Hangya-díjat kapta a szelektív hulladékgyűjtésért, sőt megszerezte a Kerékpárosbarát település címet is.

Forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top