Close

Londoni elemzők: „Magyarország elkötelezett a konszolidáció mellett”

A magyar kormány az egyre nagyobb növekedési kockázatok ellenére elkötelezett az államháztartási konszolidációs tervek végrehajtásának folytatása mellett – erre a következtetésre jutottak budapesti látogatásuk során az egyik globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni felzárkózó térségi elemzői, akik szerint ugyanakkor egyelőre nehéz megjósolni az új IMF/EU-programról szóló megállapodás elérésének időpontját.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) szakértői, akik a minap Magyarországon tettek tájékozódó látogatást, tapasztalataikról befektetők számára összeállított, Londonban csütörtökön ismertetett beszámolójukban közölték: megítélésük szerint a kitűzött költségvetési célok következetes végrehajtása erősíteni fogja a befektetői bizalmat.

A ház londoni közgazdászai a budapesti látogatást értékelő csütörtöki elemzésükben megerősítették azt az előrejelzésüket, hogy a magyar jegybanknak az idei év második felében fél százalékpontnyi kamatcsökkentésre nyílik lehetősége.

A Bank of America-Merrill Lynch elemzői szerint a frissített konvergenciaprogramban jelentős kiegészítő költségvetési intézkedések szerepelnek, amelyek révén jó eséllyel „biztonságosan” a 3 százalékos GDP-arányos szint alatt lesz tartható az államháztartási hiány az idén és jövőre is.

A ház szerint ez két okból is „fontos és kedvező” fejlemény: egyrészt a tervezett intézkedések nyomán várhatóan megszűnik az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárás, és így elhárulhat a Magyarországnak járó kohéziós juttatások részleges zárolásának kockázata, másrészt a konvergenciaprogram segíteni fogja az IMF/EU-hiteltárgyalásokat is, mivel a tervezett kiigazítások mérete és jellege a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői szerint „jórészt elfogadható” lesz az EU-bizottság számára.

Hasonló következtetésekre jutottak a konvergenciaprogram ismertetése után más nagy londoni házak elemzői is.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital felzárkózó térségi közgazdászai a tervezet közzététele után befektetők számára összeállított átfogó elemzésükben közölték: arra számítanak, hogy az Európai Bizottság elfogadja a magyar kormány által beterjesztett konvergenciaprogramot. A Barclays Capital elemzői azt is valószínűsítették, hogy ennek nyomán Brüsszel visszavonja a kohéziós támogatások részleges felfüggesztéséről hozott döntését.

Jóllehet egyes javasolt intézkedések – főleg az adójellegűek – „vitatottnak bizonyulhatnak”, a konvergenciaterv azonban összességében alkalmas az államháztartási deficitre megszabott 3 százalékos GDP-arányos EU-tűréshatár tartós teljesítésére – állt a Barclays Capital londoni elemzésében.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó térségi elemzői a terv ismertetése utáni kommentárjukban ugyancsak közölték, hogy számításaik szerint a Széll Kálmán Terv 2.0-ben szereplő, 2012-2013-ra szóló kiigazítás méreteiben megfelel az Európai Bizottság legutóbbi javaslatainak, és végrehajtása esetén lehetővé teszi az államháztartási hiánycélok teljesítését.

A JP Morgan londoni elemzői szerint mindazonáltal lehetséges, hogy az EU és az IMF nem lesz megelégedve a 2013-ra tervezett kiigazítási intézkedéseken belül a kiadási és a bevételi jellegű lépések arányával.

A Bank of America-Merrill Lynch elemzői csütörtöki londoni értékelésükben azonban annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a magyar kormány „erőteljesen elkötelezett” a kiigazítás végrehajtása mellett a gyengülő gazdasági környezet ellenére is.

A ház szakértői budapesti látogatásuk tapasztalatai alapján hangsúlyozták azt a véleményüket is, hogy a kormány halad az Európai Bizottságnak megígért törvénymódosítások végrehajtásával.

A cég londoni elemzői emellett kedvező fejleménynek nevezték azt is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Varga Mihályt nevezte ki az IMF/EU-tárgyalások vezetőjévé. A Bank of America-Merrill Lynch elemzőstábja szerint ugyanis Varga Mihály „széleskörű tapasztalatokkal bír költségvetési kérdésekben”.

A kinevezéssel kapcsolatban hasonló véleményeket hangoztattak más nagy londoni házak elemzői is.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének igazgatója a bejelentés utáni kommentárjában úgy fogalmazott, hogy Varga Mihály „gazdaságilag és politikailag nehézsúlyúnak számít, akire Orbán odafigyel”, és pénzügyi körökben is jó a vélemény róla.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői csütörtöki értékelésükben ugyanakkor közölték: véleményük szerint egyelőre nehéz megjósolni, hogy mikor fejeződhetnek be az IMF/EU-tárgyalások, mivel a helyzet egyebek mellett a görög adósságválság eszkalálódása miatt is „képlékeny”.

A ház elemzői mindenesetre azzal számolnak, hogy a magyar kormány nem tesz kísérletet eurokötvény-kibocsátásra, mielőtt az IMF/EU-tárgyalások „előrehaladott szakaszba” jutnának és a befektetői bizalom jelentősebb mértékben javulna. A cég arra sem számít, hogy mindezek bekövetkezte előtt az MNB monetáris tanácsi tagjainak többsége megszavazna egy kamatcsökkentést.

A magyar gazdaság gyenge teljesítménye miatt potenciálisan akár 2,00 százalékpontos jegybanki kamatcsökkentésre is lehetőség lenne, ám a monetáris enyhítés ütemét és időzítését erőteljesen befolyásolni fogják az euróövezeti válság fejleményei – jósolták csütörtöki elemzésükben a Bank of America-Merrill Lynch londoni szakértői.

Forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top