Close

Hunvald-ügy – Felmentést kért az első- és a másodrendű vádlott védője

Felmentést kért védőbeszédében a vádpontok túlnyomó többsége, így a milliárdos erzsébetvárosi önkormányzati ingatlanpanama vonatkozásában is a Hunvald-ügy első- és másodrendű vádlottjának ügyvédje kedden a Fővárosi Törvényszéken.

A Hunvald-ügyben a vád három nagyobb ügycsoportban rögzíti azt a számos, különböző súlyú bűncselekményt, amely az erzsébetvárosi önkormányzatnál 2003 és 2009 között történt. Van közöttük sok száz milliós ingatlanpanama és fiktív tanácsadói szerződésekkel elkövetett több tízmilliós, illetve szociális bérlakások jogosulatlan kiutalásával kapcsolatos sokmilliós visszaélés csakúgy, mint néhány milliós vagy néhány százezer forintos, hivatali mobiltelefonok ingyenes használatával megvalósított bűncselekmény.

A három évet előzetes letartóztatásban töltő, jelenleg házi őrizetben lévő Gál György egykori VII. kerületi szabad demokrata gazdasági bizottsági elnököt sok száz milliós kárt okozó, bűnszervezetben elkövetett vesztegetéssel, csalással, valamint hűtlen kezeléssel és hivatali visszaéléssel vádolja az ügyészség az ingatlanpanama, fiktív önkormányzati szerződések, jogosulatlan lakáskiutalások és telefonhasználat miatt.

Gál György védője, Bárándy Péter ügyvéd, az ingatlanpanamával foglalkozva azt emelte ki, hogy az ügyészséggel együttműködő terhelő tanúk szavahihetetlenek, vallomásaik ellentétben állnak a többi bizonyítékkal, a leromlott állagú, lakott önkormányzati ingatlanok értékesítése pedig egyedül az ügyészség által bűnösnek minősített konstrukcióban volt megkísérelhető.

Az ügyvéd emlékeztetett arra, hogy az erzsébetvárosi önkormányzat a Gozsdu-udvar értékesítésekor szerzett keserű tapasztalatok nyomán folyamodott ahhoz a módszerhez, hogy megpróbálja áthárítani a vevői oldalra az épületek rossz állapotából és az ott lakó bérlők kiköltöztetéséből fakadó terheket. Az ingatlanokra egyébként sem nagyon akadt jelentkező, felújításukra nem volt pénze az önkormányzatnak, így nem válogathatott a vevők között, és ennek megfelelő árat kellett szabnia. Ugyanakkor egy tőkeerős vállalkozás számára annyit ér egy ingatlan, amennyit egy reménybeli befektetés hasznaiból később ki lehet termelni, a jó üzlet pedig nem feltétlenül bűncselekmény. A védelem szerint az ingatlanhoz értő szakemberek, szakértők az eljárás során ezt az álláspontot támasztották alá.

Az ügyészség szerint 2003-ban és 2004-ben Gál egyeztetett az ingatlanok áráról a vevői oldallal, majd ennek megfelelő értékbecslés született, és azzal megtévesztették a képviselő-testületet, amely megszavazta az eladásokat. Mindebben bűnsegédként közreműködött Hunvald György másodrendű vádlott, aki a kerület szocialista polgármestere volt 2002 és 2010 között. Gál az ingatlanonként 20-30 milliós – összesen 366 millió forint – kenőpénzt az SZDSZ Dob utcai helyiségében vette át.

A vádlottak tagadták, hogy bűncselekményt követtek volna el, Gál tagadta a pénzek átvételét, amit ugyanakkor állított a pénzt átadó Nagy György, aki korábban gyanúsítottja volt az ügynek, de mihelyt terhelő vallomást tett a többiekre, megszűnt ellene az eljárás. Az ingatlanpanama vádját támasztotta alá a vevői oldalon még egy-két tanú, aki azonban terhelő vallomásait javarészt alapvetően arra alapozta, amit Nagytól hallott.

Az ügyészség az ingatlanpanama kapcsán bűnszervezetben elkövetett súlyos bűncselekményeket ró Gál György és a másodrendű Hunvald György volt polgármester, országgyűlési képviselő és további két társuk terhére, amelyekért a törvény szerint 5-től 20 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Az ügyész korábban, vádbeszédében a középmértéket, azaz 12,5 évet meghaladó büntetések kiszabását indítványozta.

„Az embernek az a rossz érzése, hogy az ügyészség ehhez a minősítéshez kereste a tényállást” – fogalmazott a váddal kapcsolatban Bárándy Péter, aki szerint az ügy részleteit ismerve nyilvánvaló, hogy kényszerhelyzetbe került Nagy György, amikor rászánta magát az ügyészséggel való együttműködésre, de valójában félrevezette a vádhatóságot és az eljárás során teljesen szavahihetetlennek bizonyult, állításait semmiféle más bizonyíték nem támasztotta alá.

Sebes Péter ügyvéd, az előzetes letartóztatásból két és fél év után szabaduló Hunvald védője, perbeszédében szintén felmentést kért a vádpontok többségében. Az ingatlanpanama kapcsán álláspontja szerint egyáltalán nincsenek a védencét terhelő bizonyítékok, nem mutatható ki, hogy bármilyen kapcsolatban lett volna a vitatott ügyletekkel, még a vád tanúja, Nagy sem állította, hogy tudomása van Hunvald közreműködéséről, csak annyit, hogy véleménye szerint azok a polgármester nélkül nem mentek volna.

A fiktív megbízási szerződések kapcsán, amelyeknél az ügyészség szerint az önkormányzat éveken át havonta százezreket fizetett ki egyeseknek érdemi teljesítés nélkül, az ügyvéd többek között azzal érvelt, hogy Hunvaldot a frakciók, amelyek a szerződések alapján alkalmazták a tanácsadókat, arról tájékoztatták, hogy a teljesítés megtörtént.

A polgármesteri keretből arra érdemteleneknek történő lakáskiutalások vádja kapcsán a védelem szerint az ügyészség nem bizonyította megfelelően állításait, egy nyilvánvalóan szabálytalan közbeszerzési eljárás kapcsán pedig arról beszélt az ügyvéd, hogy maga a közbeszerzési eljárás kifogásolható, súlyos hibák történtek, de leginkább egy jó szándékú félreértésről van szó.

Felmentést kért a védelem Szabó Zoltán volt szocialista országgyűlési képviselő telefonhasználata ügyében, illetve azzal a vádponttal kapcsolatban, amely szerint a politikus jogosulatlanul szedette le a szabálytalan helyen parkoló autójára felszerelt kerékbilincset.

A Hunvald-ügy pénteken védőbeszédekkel folytatódik a Fővárosi Törvényszéken, az elsőfokú ítéletet várhatóan egy hónap múlva hirdetik ki.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top