Close

Schmittné Makray Katalin múzeumot látogatott és óvodásokkal találkozott Komárom megyében

Komárom-Esztergom megyében előbb tatai helyszíneket keresett fel, majd Kömlődre látogatott, végül Tatabánya kulturális értékeivel ismerkedett és felkereste a megyeszékhely hajléktalanokat ellátó egyesületét Schmittné Makray Katalin, aki az államfőt kísérte el országjáró útjának szerdai, Komárom-Esztergom megyei látogatására.

    Tatán elsőként a Bartók Óvodát kereste fel. A 125 férőhelyes Bartók Óvodát Makovecz Imre építészeti stúdiója tervezte, az intézmény dolgozóinak bevonásával. 
    Az államfő felesége a nap során – ifjúkori sportolói élményeit felidézve – felkereste a tatai edzőtábort, majd a Kunyi Domokos Megyei Múzeumba látogatott. Itt Fülöp Éva igazgatónő először a Várkápolnába kalauzolta. Az épület különlegessége, hogy az Eszterházyak a tatai angol kolónia számára anglikán kápolnává alakították, amikor Széchenyi hatására angol lovakat kezdtek tenyészetni és a lovak mellé a személyzetet is a szigetországból hozták. Schmittné Makray Katalin megtekintette a múzeum kiállításait, találkozott két fazekasmesterrel is.
    A kömlődi Kerényi Béla Református Foglalkoztató Házat felkeresve Auerné Böröczky Erzsébet intézményvezető kíséretében megismerkedett a felnőtt fogyatékosokat gondozó intézmény 12 fős lakóotthonával, a 29 főt gondozó ellátóval és megtekintette a foglalkoztató műhelyt. Ezt követően ellátogatott a szeptember végén átadott református templomba; a 270 éves épület felújítását az Új Magyarország vidékfejlesztési program támogatása mellett 130 család adománya tette lehetővé.
    Schmittné Makray Katalin Tatán megtekintette Cs. Kiss Ernő fafaragó művész munkáit: az alkotó Schmitt Páltól Magyarország Köztársasági Elnöke Érdemérem kitüntetést vehette át a székely népi kultúra és nemzeti hagyományok ápolásáért, a fafaragás mesterségének művészi szintre emeléséért és népszerűsítéséért. 
    Az államfő neje felkereste a tatabányai ipari skanzent is. Ez az ország egyetlen olyan skanzenje, ahol a paraszti életforma helyett az ipari munkásság életkörülményeit mutatják be. A skanzen és bányászati múzeum alapja egy valódi bányahelyszín, az egykori XV-ös akna udvara, ahol összegyűjtötték a bányászati gépeket, de a 100 éves ácsi cukorgyár gépeit is ide menekítették a beolvasztás elől.
    Schmittné Makray Katalin rövid látogatást tett a nemrég felújított Jászai Mari Színház, Népházban Crespo Rodrigo igazgató vezetésével, majd felkereste a tatabányai hajléktalanok ellátásával foglalkozó Utcai Szociális Segítők Egyesületének konténeres zsilipszobáit, ahol Balatoni Ágnes intézményvezető ismertette az eljárás előnyeit. Az egyesület Tatabányán közel húsz éve működik, és az alapellátáson kívül segíti az elesettek munkaerőpiacra való visszajuttatását. Ezekbe a programokba 365 embert vontak be, 120 hajléktalannak sikerült munkát szerezniük, közülük 60 ember tudott tartósan kiemelkedni a hajléktalanságból.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top