Close

Orbán Viktor kitüntette a lengyel és a litván igazságügyi minisztert

Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést adta át Krzysztof Kwiatkowski lengyel és Remigijus Simasius litván igazságügyi miniszternek szerdán a Parlamentben.

    Az eseményen Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a lengyel és a litván tárcavezetőket méltatva elmondta, azért ítélték nekik az elismeréseket, mert segítették az első félévi magyar EU-elnökség munkáját és hozzájárultak a közép-európai együttműködéshez. 
    Kiemelte, litván kezdeményezésre a magyar elnökség idején tanácsi következtetést fogadtak el arról, hogy augusztus 23-át, a Molotov-Ribbentrop-paktum aláírásának napját a totalitárius rendszerek áldozatainak emléknapjává nyilvánítsák. Az első megemlékezést ezen a napon a lengyel EU-elnökség idején tartották – tette hozzá.
    A náci Németország és a sztálini Szovjetunió külügyminiszterei 1939. augusztus 23-án írták alá a róluk elnevezett Molotov-Ribbentrop-paktumot, amelynek titkos záradékában megegyeztek kelet-európai érdekszférájuk határaiban. 
    Krzysztof Kwiatkowski 2009 óta áll a lengyel igazságügyi tárca élén – mondta Navracsics Tibor, emlékeztetve, hogy a lengyel elnökség alatt a totalitárius rezsimek áldozatainak emléknapja alkalmából elfogadták a varsói deklarációt, amely kimondta: mindent meg kell tenni azért, hogy ne születhessenek újjá a totalitárius rendszerek.
    Krzysztof Kwiatkowski beszédében kiemelte, a lengyel-magyar barátság évszázadokra nyúlik vissza. A lengyel és a magyar nép sorsa hasonló, egyaránt megéltek magasztos és tragikus pillanatokat – mondta. Hozzátette: 1956-ban a magyarok és a lengyelek is a szabadságért harcoltak, de innen „még hosszú út vezetett a szabadságig”.
    A lengyel miniszter köszönetet mondott azért, hogy a magyarok a szabadságért folytatott küzdelemben példájukkal inspirálták országát. „Együtt voltunk a történelem legnehezebb pillanataiban” – hangoztatta, hozzátéve, az átvett kitüntetés kötelezettséget jelent megkezdett munkája folytatására és a lengyel-magyar barátság elmélyítésére.
    Remigijus Simasius litván miniszterről Navracsics Tibor elmondta, 2008 óta vezeti országa igazságügyi tárcáját. A demokratikus alapértékek és az alapvető szabadságjogok melletti kiállásával kiemelkedik a régió politikusai közül – hangsúlyozta. Hozzáfűzte, „fiatal kora ellenére” példát mutatott abban, hogyan kell megőrizni a totalitárius rendszerek áldozatainak emlékét.
    Remigijus Simasius az eseményen úgy fogalmazott, csak találgatni lehet, mi történhetett volna 1956-ban, ha akkor is olyan egység lett volna a közép-európai népek között, mint ma. A Szovjetunió sosem volt olyan erős, hogy ellenállhatott volna „a leigázott európai népek egységének” – vélekedett. A litván miniszter felidézte, hogy amikor országa húsz éve a függetlenségéért küzdött, sok közép-európai állam, köztük Magyarország is támogatta, és jó esély van arra, hogy ez az egység a jövőben is fennmarad. 
    „Aki nem ismeri a múltat, könnyen eltévedhet” – emelte ki a totalitárius rezsimek áldozatainak emléknapjával kapcsolatban, és köszönetet mondott azoknak a minisztereknek – köztük Navracsics Tibornak és Krzysztof Kwiatkowskinak -, akik hozzájárultak az emléknap létrejöttéhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top