Close

Újra szmogba fullad az ország

Az idei év első komoly szmoghelyzete alakult ki a napokban, amely az ország legnagyobb részére kiterjed, és igen tartósnak ígérkezik. Több hazai nagyvárosban a szmogriadó riasztási fokozatát is meghaladja a levegőben a szálló por koncentrációja. A legkedvezőtlenebb a helyzet a Sajó völgyben, és a Dorogi-medencében. Az adatok folyamatosan követhetőek a legszennyezes.hu oldalon.

Az elmúlt napok csendes időjárása nyomán, napról-napra emelkedett a hazai városokban a szálló por koncentrációja. Először az egészségügyi, majd több városban a szmogriadó tájékoztatási sőt, riasztási értékét is meghaladta a szennyezőanyag koncentrációja. Dorogon, Esztergomban, Miskolcon a szálló por koncentrációja az egészségügyi határérték 300%-át is meghaladta a tegnapi napon. De igen rossz a helyzet Debrecenben, Székesfehérváron és Budapesten is, sőt szinte a legtöbb hazai nagyvárosban az egészségügyi határérték felett alakul a szálló por koncentrációja.

A szálló por nagyon kritikus szennyezőanyag, hiszen rövidtávon, nehézlégzést, köhögést okoz, izgatja a nyálkahártyát, de hosszú távon növelheti a halálozás kockázatát is.Jellemző, hogy a legutóbbi szmoghelyzetnél Miskolcon megduplázódott a tüdőgyógyászati ambulanciát felkereső betegek száma.

A tavalyi évben a szálló por 5000 ember idő előtti halálát okozta, csak Budapesten 2700 ember idő előtti halála hozható összefüggésbe a szálló porral. A szálló por káros rövidtávú hatása mellett fontos megemlíteni, hogy nincs olyan alacsony érték, ami alatt ne kellene káros hatással számolni.

A Válaszúton Alapítvány által működtetett legszennyezes.hu oldalon órás frissítéssel nyomon követhetőek a légszennyezettségi adatok a legjelentősebb hazai nagyvárosokra. Érdemes követni az adatokat, hiszen a levegő szennyezettsége egy napon belül is jelentősen ingadozik, így kintléteinket célszerű az alacsonyabb szennyezettségű órákra időzíteni.

A szennyezőanyag magas koncentrációja több tényezőre vezethető vissza. Egyrészt az elmúlt napok csapadékmentes, száraz időjárása hátráltatta a szennyezőanyagok hígulását. Másrészt a hideg éjszakák miatt a levegő talajközelben erős lehűl, míg a magasabb légrétegekben melegebb marad a levegő, így nem tudnak felfelé hígulni a szennyezőanyagok. A szennyezés kialakulásában a közlekedésnek, a háztartási tüzelésnek és az ipari kibocsátóknak is jelentős szerepük van.

Mivel az elkövetkező napokban lényegesen nem változik időjárásunk, marad a gyenge légmozgás, és csapadékmentes idő, ezért a kedvezőtlen helyzet akár egy hétig is elhúzódhat.

Javasoljuk, hogy a légszennyezettségre érzékenyebb csoportok, így az idősek, a gyermeke, a várandós anyukák, a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, valamint a légzőszervi problémákkal küszködők, lehetőleg kerüljék a forgalmasabb csomópontokat, és rövidítsék meg a kint tartózkodást különösen a késő délután-esti órákban.

A hazai jogi szabályozás többféle küszöbértéket különböztet meg. A legalacsonyabb az egészségügyi határérték, amelynek rövid idejű kismértékű átlépése általában tartós egészségkárosodást nem okoz. A következő szint a tájékoztatási küszöbérték, amely az érzékenyebb lakossági csoportokra (betegek, gyermeke, idősek) nézve jelent problémát. Erről, amennyiben két napon át fennáll az állapot a lakosságot tájékoztatni kell. A harmadik szint a riasztási küszöbérték, amelynek rövid idejű átlépése is veszélyezteti az emberi egészséget, és azonnali beavatkozást igényel.
gondola

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top