Close

Nem sikerült az EP-ben a magyar kormány elleni támadás

Sajnálom, hogy Önöket ilyen rútul rászedték és becsapták – jelentette ki Orbán Viktor Strasbourgban a médiatörvénnyel kapcsolatban. Orbán Viktor meglepetését fejezte ki azért, hogy számos tárgyi tévedést hallott a hozzászólásokban a médiatörvénnyel kapcsolatban. Egy példát is említett: az új magyar médiatörvényben a kiegyensúlyozatlanságot nem lehet szankcionálni és pénzbírsággal sújtani. Akkor mi ellen tiltakoznak? – tette fel a kérdést a kormányfő, majd hozzátette: „sajnálom, hogy Önöket ilyen rútul rászedték és becsapták.”

A miniszterelnök hangsúlyozta: bízik abban, hogy az Európai Bizottság tárgyilagos és elfogulatlan véleményt alakít majd ki a törvényről.
Schulz úr hozzászólásában úgy fogalmazott, hogy a magyar elnökséget nem a bemutatott program, hanem a teljesítmény alapján ítélik majd meg; a médiatörvénnyel kapcsolatban is ugyanezt tanácsolom nekik – szögezte le Orbán Viktor a német politikus beszédére utalva.

Meg vagyok döbbenve, hogy önök mennyire a múltban élnek!

Szeretném a médiatörvény kritikusainak figyelmét felhívni arra, hogy a XXI. században élünk. Hogyan gondolják önök, hogy Magyarországon, vagy Európa bármely országában bárki képes lenne az internet korában elnyomni a vélemények szabadságát? – kérdezte Orbán Viktor, hozzátéve: „a magyar kampányban mi a választást java részben a kontrollálatlan interneten és a Facebookon nyertük meg”. Hogy gondolják önök, hogy a XXI. században lehetséges a vélemények szabad áramlását korlátozni? Meg vagyok döbbenve, hogy önök mennyire a múltban élnek – szögezte le a kormányfő.

Orbán Viktor felhívta a képviselők figyelmét, hogy az általuk kifogásolt médiatörvény az 1986-os, a kommunista rendszerben elfogadott sajtótörvényt helyezte hatályon kívül, melyben akár újságokat is meg lehetett volna szüntetni. Ez soha senki sem kifogásolta az elmúlt 20 évben, pedig igen antidemokratikus volt – jegyezte meg. A politikus azt javasolta a képviselőknek, hogy a médiatörvény vitájában térjenek vissza a józan ész és az ésszerű érvek talajára.

Nem fogadom el, hogy bárki megkérdőjelezze a magyar nép demokratikus elkötelezettségét!

Magyarországon a jogállam újraépítése folyik – szögezte le Orbán Viktor. Emlékeztetett: az elmúlt években a titkosszolgálatokat politikai célokra használtak fel, ami miatt most bírósági eljárások folynak, Magyarországon a rendőrséget békés tömeggel szemben vetették be, ami miatt szintén büntetőeljárások folynak, és a közérdekű információkat is meghamisítottak, azért jutott ide a gazdaság. Magyarországon ma a jogállam megerősítése folyik egy olyan jogállamot lebontó politika után, amelyet Önök sohasem kifogásoltak valamilyen okból. Arra a következtetésre kell jutnom, hogy önök számára nem a médiatörvény jelent problémát, hanem az a körülmény, hogy Magyarországon a magyar nép egy Európában példátlan összefogást hozott létre, és kétharmados többséget adott egy politikai erőnek. Meggyőződésem, hogy ezt Európa javára lehet használni – mondta a liberális és baloldali képviselők vádjaira válaszul a kormányfő.

A kormányfő felhívta a figyelmet, hogy a német médiatörvény egy jottányit sem demokratikusabb, mint az új magyar médiatörvény. Nem fogadom el sem a németektől, sem senki mástól, hogy csak azért, mert mi diktatúrában éltünk 40 éven keresztül, most bárki megkérdőjelezze a magyar nép demokratikus elkötelezettségét – szögezte le Orbán Viktor. A médiatörvényt lehet is kell is kritizálni, de nem lehet sértegetni egy nemzetet. Több felszólaló is azzal fenyegetett, hogy diktatúra felé mozdul el Magyarország. Mi ez, ha nem a magyar nép megsértése? Hazámat és Magyarországot itt is, és mindig meg fogom védeni. Ez nem médiatörvény kérdése – húzta alá a kormányfő.

Orbán Viktor arra is felhívta a nemzeti kormányok figyelmét, hogy a strukturális reformokat nem lehet megspórolni.

A magyar elnökség kész a vitákra

Készen állunk rá, hogy a magyar elnökség idején akár a két szálon futó vitát is figyelemmel kövessük – hangsúlyozta Orbán Viktor. Ha így történik, nem örülünk a helyzetnek, de ez a legkevésbé sem lesz kényelmetlen a számunkra. Készen állunk a vitákra. Van elég erőnk ahhoz, hogy végigvigyük a prioritásainkat – szögezte le.

Válaszának végén Orbán Viktor reményét fejezte ki, hogy a magyar elnökség ideje alatt a mostani félév akár a legsikeresebb is lehet az unió történetében.

Orbán: Európának egységesnek kell maradnia

Ha Európa erős, akkor választ tud adni a gazdasági, demográfiai és környezeti kihívásokra – jelentette ki korábban Orbán Viktor Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén. A miniszterelnök úgy fogalmazott: „mi magyarok sokat tettünk azért , hogy Európa újra egységes legyen.”

A magyarok szempontjából történelmi igazságtétel, hogy ma itt állhatunk – kezdte programadó beszédét Strasbourgban Orbán Viktor. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy a második világháború után Magyarország adta a legtöbb vért a forradalom és a demokrácia eszméjéért. Mi bontottuk meg először a kommunista rendszert – utalt az 1956-os forradalomra, hozzátéve: a magyarok bebizonyították, hogy a kommunista doktrína nem ártatlan ideológia, hanem veszedelmes fenyegetés a nyugati civilizációra nézve. Kiütöttük az első téglát a kommunizmus falából, és a résen keresztül a huzat aztán kivitte az egész rendszert – szögezte le. Mint fogalmazott, a magyar elnökség ideje alatt az 56-os forradalom eszméivel és hitével kívánják szolgálni az európai egység ügyét.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy ehhez az egységhez erő kell. Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy húsz évvel ezelőtt Európa elég erős volt ahhoz, hogy felülkerekedjen a megosztottságon, és az egység mellett döntsön. Erre utal a magyar elnökség hívószava is: Strong Europe – Erős Európa – fűzte hozzá magyarázatképpen.

Orbán Viktor leszögezte: ma is kiemelkedően fontos az egység gondolata, ehhez erőre van szükség. Ha Európa erős, akkor választ tud adni a gazdasági, demográfiai és környezeti kihívásokra – húzta alá.

Az adósságot csak munkával lehet legyőzni

Európa erejét ma az irdatlan adósságtömeg kezdi ki, és emészti fel. A válság utáni új versenyben a kontinens számára az adósság jelenti a legnagyobb kockázatot és hátráltató erőt. Az adósságot csak munkával lehet legyőzni – fejtette ki Orbán Viktor. Mi magyarok ezt pontosan tudjuk, mert a gazdaságunk baját az okozza, hogy nálunk a legalacsonyabb a foglalkoztatás az egész unióban. Szégyellem még kimondani is: mindösszesen 55 százalék – jegyezte meg. A munkát megbecsülő európai mentalitás tette sikeressé civilizációnkat. Az európai viselkedési kódexünk egyik sarokpontja, hogy nem költhetünk el több pénzt, mint amennyit képesek vagyunk megtermelni, és nem terhelhetjük meg adósággal gyermekeinket, unokáinkat – fejtette ki a miniszterelnök.

Az adósság diagnózisában mindenki egyetért, de a terápia tekintetében óriási a vita, a kór ugyanakkor veszélyes, az idő pedig sürget. Orbán Viktor szerint nincs sok idő vitatkozni, főleg nem azon, hogy egyes terápiákat, melyek szokatlanok, újszerűek, eleve elutasítanak. Bátorságra és nyitottságra van szükség ahhoz, hogy egyes nemzetek kormányai és parlamentjei úrrá legyenek az adósságválságaikon – fogalmazott a kormányfő.

Európa polgárai munkahelyeket, növekedést, biztonságot várnak

Orbán Viktor leszögezte: Európa polgárai munkahelyeket, növekedést, biztonságot várnak, ezért a magyar elnökség középpontjában gazdasági kérdések állnak. A magyar elnökség prioritási listájának legelőkelőbb helyeit éppen a gazdasági és az adósságválsággal összefüggő kérdések foglalják el – tette hozzá. A magyar elnökség szerint a tanács által kijelölt, a válságkezelésre vonatkozó irány helyes, de még további erőfeszítésekre van szükség. Ezért mi meg vagyunk arról győződve, hogy létre kell jönnie az alapszerződés módosításának, és meg kell teremtenie a jogi alapját annak, hogy a jelenlegi ideiglenes válságkezelő mechanizmus helyébe 2013-tól egy állandó stabilitási mechanizmus lépjen – fejtette ki a kormányfő, leszögezve: a magyar elnökség gondolkodásának középpontjában a gazdasági koordináció erősítése, a gazdasági növekedés elősegítése és a fenntartható gazdasági növekedés áll a munkahelyteremtés érdekében. Ezért elnökség kiemelt célja, hogy megszülethessen az a hat jogszabály, amely a gazdaságpolitikai koordinációt segíti elő – húzta alá Orbán Viktor.

 

Közös célok, közös értékek

A magyar elnökség parlamentbarát elnökség lesz – hangsúlyozta Orbán Viktor. Jobban össze kell hangolni az uniós tagországok együttműködését, de ehhez nemzeti kredibilitásra is szükség van. Jó esély mutatkozik arra, hogy Magyarország kikerüljön a deficitből, és 2011-ben a költségvetési hiány három százalék alá csökkenjen – tette hozzá.
A magyar elnökség kiemelten fontos céljának tekinti az egységes piac megerősítését, a kis- és középvállalkozások támogatását, az energiapolitika területén lévő akadályok elhárítását, valamint az unión belüli egységes energiapiac létrejöttét. Az Európai unió energiapolitikája áttörés előtt áll, azon leszünk, hogy létrejöjjön az északi gáz interkonnektor a Balti-tengertől az Adriáig – emelte ki a miniszterelnök.

Az Európai Unió hiába okos, ha nincsen szíve – mondta a romapolitikával kapcsolatban Orbán Viktor. Ebben a kérdésben csak akkor érhető el eredmény, ha a közösség lehetővé teszi a nehéz helyzetben lévő emberek számára a beilleszkedést. Bízom abban, hogy a magyar elnökség végére, még idén júliusban megszülethet egy közös, európai romastratégia – fűzte hozzá.

A bővítés kérdésével kapcsolatban elmondta: a magyar elnökség szeretné, ha az unióba visszatérne a bővítési optimizmus, éppen ezért azon lesz, hogy Horvátország csatlakozását egészen az aláírásig vigye, a schengeni övezet bővítésénél pedig elősegítse Románia és Bulgária mielőbbi csatlakozását.
Beszédének végén Orbán Viktor azzal a kéréssel fordult az EP képviselőkhöz, ne keverjék össze a magyar belpolitikai helyzetet az uniós elnökséggel, hiszen ennek elsősorban nem Magyarország, hanem az egész unió látja kárát. A sokat vitatott médiatörvénnyel kapcsolatban emlékeztetett: Magyarország továbbra is nyitott az EU javaslataira, észrevételeire; számunkra ez nem presztizs- vagy hiúsági kérdés – szögezte le a miniszterelnök.

Európa rendkívül nehéz félév előtt áll, de képes lesz megbirkózni a feladattal, mint ahogy 1989-90-ben is képes volt az újraegyesítésre – folytatta. A magyar elnökség idején az ambiciózus ügyintézésnél többre van szükség. Egy közösséget csak közös célok és értékek kapcsolhatnak össze, ennek a szellemében kívánjuk végezni feladatainkat – egészítette ki az elmondottakat Orbán Viktor.
Forrás: fidesz.hu

Lásd még:  ,,Orbán úr elvette az étvágyamat” – durva vita az EP-ben

Keményen bírálták Orbán médiatörvényét 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top