Close

Csányi Vilmos: Van ott valaki?

Az elkövetkezendőkben a Typotex Kiadó ajánlásában öt könyv kerül bemutatásra. A kiadó, főleg tudományos és ismeretterjesztő szak – és tankönyveket árul. A most bemutatott könyvek témakörei változatosak, a könyvek érdekesek és elgondolkodtatóak. A bevezető elolvasása után az embernek kedve támad tovább olvasni ezeket a műveket. 

Csányi Vilmos etológus, kutatási területe az állati és az emberi viselkedés. Számos publikációja, novellái és elbeszélései mellett a most bemutatott Van ott valaki? című könyve válogatott írásokat tartalmaz. Nemcsak a tudomány és az etológia iránt érdeklődőknek szerez örömet a könyv, hanem azoknak is, akik egyszerűen szeretik az állatokról és az emberekről szóló történeteket. 
„Érdekes jelenség, hogy az emberek általában elítélik az agressziót, a tömegfogyasztásra szánt média mégis tele van ilyen cselekedetekkel. Ennek nem az az oka, hogy fajunk annyira szereti az agressziót, hanem éppen ellenkezőleg: rendkívül érzékeny annak különböző megnyilvánulásaira. Még a képernyő előtt is aktiválódnak biológiai ösztönei, szurkol az agresszió áldozatáért, vagy éppen ellenkezőleg, a jogosnak ítélt támadás miatt az agresszorral érez együtt. Ezt az érzékenységet használják ki a média írói, szerkesztői a figyelem felkeltésére. Az emberi agresszió az állatokhoz viszonyítva rendkívül ritkán előforduló jelenség. Ha a kedves olvasó elgondolkozik azon, hogy egész eddigi életében hány esetben látott személyesen is gyilkosságot, nagyobb verekedést vagy csak akár egy pofon csattanását, valószínűleg nagyon alacsony szám fog kijönni, pedig iszonyúan zsúfolt társadalomban élünk. Ha, mondjuk, egy városi autóbuszt 150 felnőtt, egymást nem ismerő csimpánzzal töltenénk meg, a végállomásra valószínűleg már egyik sem érkezne megélve. Ilyen mértékű zsúfoltságot nem lennénk képesek agresszió nélkül elviselni, és ekkora tömegben agressziójuk tömegverekedéssé és gyilkossággá fajulna. Sokan úgy érzik, éppen a média hatására, hogy állandó agresszív fenyegetettségben élnek, és életük tele van agresszióval. Ez azonban csak látszat, a média csalása. Az ember az egyik legbékésebb állat, az agressziós cselekedetek száma naponta, egy főre számítva egészen biztosan az embernél a legalacsonyabb a primáták között. 
A Van ott valaki? Cím mögött Csányi Vilmos etológus válogatott tanulmányai bújnak meg. Most először gyűjtötte össze a Typotex Kiadó a szerző írásait, számítva ezzel mindazokra, akik a kognitív tudományok, az etológia, az állati és emberi viselkedés iránt érdeklődnek, vagy csak egyáltalán érdekes emberekről s állatokról szóló történetekre kíváncsiak. A kötet még a Csányi publikációkat jól ismerőknek is tartogat meglepetéseket. 
Tartalom: 
I. Az állatokról
Van ott valaki? 
„Földönbelüli” intelligenciák
Miért hasonlítanak a kutyák egyben – másban az emberre? 
II. Az emberekről 
Az emberi természet
A kognitív funkciók fejlődése: rítus, szabály, idő
Az agresszió 
Miért csináljuk „azt”? 
Család a modern időkben
Politikai elfogultságok: rejtett elméletek az emberről 
Az igazságosság biológiai aspektusai 
A bunkóság: az emberi viselkedés a társadalmi konstrukciók lebomlásának idején: egy etológiai analízis 
Az értelmiségi kultúra
A biológiai optimumon túl: alkalmas – e az emberi természet a globalizációra? 
III. A tudományról 
A megnevezett kimondhatatlan: – Gondolatok Nádas Péter esszéiről 
Az alvajárók 
A racionalitás korlátai 
Az egyetemeket lelövik, ugye? 
Evolúció vagy teremtés: mítoszok vitája? 
A tudományok nyitott, szabályozott hiedelemrendszere: válasz Jeszenszki Ferencnek 
Ah! Micsoda dimenziók! – New Age tv – kritika” 
(Van ott valaki? válogatott írások; CSÁNYI Vilmos, Válogatott írások sorozat)
(Témakör: Harmadik kultúra ; ISBN 978-963-2790-94-7; 254 oldal, A/5, fűzve; Webshop ár: 1875 Ft; Ára: 2500 Ft)
 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top