Close

Szíria: erőszak életformaként haszonért

Nem elég, hogy a szír kitagadottakat az európai szellemiség befogadó kegyelmére bízza Szíria, de tovább folytatja a sírrend szabását, korlátok és szabályozás nélkül gyakorlatozik a szíreken a börtönbüntetések jól bevált módszerével. Megjelent egy jelenés (71 oldal) melyet a tegnapi nap folyamán közzé is tett az Amnesty International angol nyelven, az alábbi fejléccel: Between Prison and Grave: Enforced Disappearances in Syria. Megdöbbentő képet festenek ebben az összegzésben az olvasók számára arról, hogyan húz hasznot a kelet a szisztematikusan elkövetett „emberiesség elleni bűntettnek számító” erőszakos eltüntetésekből. A részletekről az alábbiakban olvashatnak.

A jelentés magyar fordítása: „Börtön és sír között: erőszakkal eltüntetettek/ erőszakos eltűnések Szíriában”. Ez hivatott feltárni nagyvonalakban azt a feketepiacot, melyből az állam szövevényes rendszerén keresztül a családtagjaikat kereső szírek kínjaiból pénzt csikar ki a Szír Állam.

Philip Luther, az Amnesty International Közel-Kelet és Észak-Afrikáért felelős igazgatója a következő szavakkal jellemezte a helyzetet: „A kormány által elkövetett erőszakos eltüntetések jelensége a civil lakosság ellen irányuló, hideg fejjel kiszámított, kiterjedt támadás része. Az emberiesség elleni bűntett és a pontosan megtervezett hadjárat célja a terror kiterjesztése és az ellenállás elfojtása az egész országban”.

Az eltűnések mértéke szívszaggató. A Szíriai Emberi Jogi Hálózat 2011 óta legalább 65.000 eltűnést dokumentált, ebből 58.000 fő civil. Az elrabolt áldozatokat általában túlzsúfolt zárkákban tartják fogva ember alatti körülmények között, a világtól elzárva. Sokan halnak meg kezeletlen betegségek, kínzás és törvénytelen kivégzések következtében.

Kivégzés, kivégzés hátán, titokban. Az erőszakos eltüntetések olyan mély gyökeret eresztettek Szíriában, hogy túlontúl bőséges táptalajt nyújtanak az így csendben kialakult feketepiac számára, amelyben közvetítők és alkuszok néhány száztól több tízezer dollárig terjedő összegeket szednek be kétségbeesett családtagoktól, akik szeretteik hollétéről szeretnének valamit megtudni, legalább azt, hogy egyáltalán életben vannak-e.

Egy szír emberi jogi aktivista szerint az ilyen kenőpénzek (melyekről beszélniük nem szabad) szervesen beépültek a gazdaságba. Egy damaszkuszi ügyvéd azt nyilatkozta az Amnesty International-nek, hogy az érintettek a „rezsim fejősteheneivé” váltak, „olyan pénzforrássá, amire az állam már nagyban támaszkodik”.

Az eltűntek között vannak a kormányt békésen bíráló személyek, köztük tüntetők, emberi jogi aktivisták, újságírók, orvosok és humanitárius dolgozók is. Mások azért váltak célponttá, mert a kormányhoz való hűtlenséggel vádolták őket, vagy mert a hatóságok így akarták kézre keríteni rokonaikat.

„Amellett, hogy életeket tesznek tönkre, az eltüntetések egy vesztegetéseken alapuló feketegazdaságot is táplálnak, ahol a szeretteiket elvesztő családok szenvedéseivel kereskednek. A családoknak pedig csak a mindent elborító tartozások és a szeretett személy helyén tátongó űr marad” – mondta Philip Luther.

Azon családtagokra, akik eltűnt rokonaik felől próbálnak érdeklődni, gyakran szintén elrablás vagy letartóztatás vár, így nemigen marad más választásuk, mint a közvetítőkhöz fordulni. Egy férfi, aki a hatóságoknál érdeklődött testvére holléte felől, három hónapra börtönbe került, amelynek során több hetet magánzárkában töltött. Egy másik férfit, aki Damaszkuszba indult, hogy megkeresse eltűnt fiát, egy katonai ellenőrzőpontnál tartóztattak le és azóta sem hallott felőle senki.

A két évvel ezelőtt elrabolt szír emberi jogi ügyvéd, Khalil Matúq egyik barátja szerint az erőszakos eltüntetések a szír kormány nagyszabású tervének része, azzal a céllal, hogy Szíria népét terrorizálják. Matúq lányának, Ranímnak is nyoma veszett négy hónapra, ami alatt a börtönben borzalmas dolgokat kellett átélnie.

A jelentés betekintést nyújt a családtagok és barátok pszichológiai megrázkódtatásaiba, kétségbeesésébe és fizikai szenvedéseibe egy-egy ember elrablása után. Said, akinek bátyja, Jusuf még 2012-ben tűnt el, arról mesélt, hogy édesanyjuk azóta szüntelenül sír. „Néha, ha felébredek éjszakánként, azt látom, hogy ő is ébren van, Jusuf képét nézegeti és egyre csak sír” – mondta.

„A szír kormány hatalmában állna, hogy véget vessen ezrek kimondhatatlan szenvedésének azáltal, ha megtiltaná a rendvédelmi erőknek az emberek elrablását, információt nyújtana a családoknak eltűnt rokonaik hollétéről és sorsáról, valamint azonnal és feltétel nélkül szabadon engedné azokat, akiket csupán jogaik békés gyakorlása miatt börtönöztek be” – fejtegette Philip Luther.

Bár bizonyos országok és az ENSZ is elítélték az erőszakos eltüntetéseket, hatásosabb módszerre és hatalmi védelmi erőre van szükség mára már, nem pusztán bíráló szavakra. Több mint másfél évvel ezelőtt, 2014 februárjában az ENSZ Biztonsági Tanácsa elfogadta a 2139-es számú határozatot, ami az ilyen típusú jogsértések beszüntetését követeli Szíriában, de eddig nem került rá sor, hogy ellenőrizzék azt, hogy a követelések végre lettek-e hajtva, vagy sem.

„A szavak, amelyeket nem követnek konkrét tettek, nem segítenek az áldozatokon. Az ENSZ-nek azonnal a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészi hivatala elé kell utalnia a Szíriában kialakult helyzet ügyét, és olyan célzott szankciókat kell bevezetnie, mint például a számlák befagyasztása, hogy ezzel is nyomást gyakoroljon a hatóságokra az erőszakos eltüntetések beszüntetése érdekében” – hangsúlyozta Philip Luther. „A szír kormányt támogató államok, így Irán és Oroszország – amely nemrégiben kezdett katonai hadműveletekbe Szíriában – nem moshatják le magukról azt a szégyenfoltot, hogy támogatásukkal történhettek meg ezek a nagy tömegekkel szemben elkövetett emberiesség elleni és háborús bűncselekmények. Oroszország, amelynek támogatása alapvető fontosságú Aszad elnök kormánya számára, kivételes helyzetben van, hogy meggyőzze a szír kormányt arról, fejezze be az erőszakos eltüntetések kegyetlen és gyáva hadjáratát.”

A jelentés záradékait, valamint teljes angol nyelvű szövegét az Amnesty International honlapján olvashatják, kilenc főbb pontba foglaltan hetven oldalon keresztül.

Forrás: Amnesty International,Angolul: Between Prison and Grave. Magyarul: Embargós sajtóközlemény: ” Szíria: Az állam egy szövevényes feketepiacon keresztül húz hasznot az emberiesség elleni bűntettnek számító erőszakos eltűntetésekből”, 2015. November.05.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top