Close

A Syrius nyomdokain

Különleges élményben lehet része a jövő hétfőn a Király utca 11-be látogatóknak: a Syrius együttes dalai jazzesítve lesznek hallhatóak. A Syrius Legacy zenekarban a mai 20-as nemzedék legkiválóbbjai szerepelnek.

Budapest 6. és 7. kerületének határán, a Király utcában idén nyílt egy – hivatalos nevén – közművelődési intézmény, tehát tulajdonképpen „művház”. Az elhelyezkedésből adódóan (Király utca 11.) stílszerűen K11-nek elnevezett épület jelenleg a 7. kerület egyetlen működő művelődési háza – amíg a Wesselényi utcait felújítják.

A friss találkozóhely jövő hétfőn fiatal, de máris neves művészeket lát vendégül – a magyar jazzélet legújabb csillagait, az öttagú Syrius Legacy-t. A név nem véletlen, az 1962-től 1978-ig létezett Syrius zenekar egyik tagja, Ráduly Mihály 70. születésnapjára válogatta össze az új együttes tagjait a többek között Kurt Ellinggel is jó kapcsolatot ápoló Maloschik Róbert a tavalyi év folyamán.

Minden tag rendkívül képzett zenész, van köztük zeneiskolai adjunktus és Junior Prima-díjas is. A legfiatalabb közülük 23, a legidősebb 32 éves, tehát egyáltalán nem mondhatjuk, hogy a koruk predesztinálta őket erre a műfajra. A tagok: Vidakovich Izsák (tenorszaxofon, fuvola), Ludányi Tamás (alt- és szopránszaxofon), Tempfli Erik (billentyűs), Fonay Tibor (basszusgitár) és Benkó Ákos (dob, ének). 

A Syrius Legacy minden számot úgy kezd, ahogy az eredeti együttes tette, aztán bekapcsolódik a jazz, ezzel felújítva és átalakítva a hangzást. A tagok saját bevallása szerint azért esett pont november 16-ára a koncert időpontja, mert akkor „mindenki pont ráér”. Ha csak egy tag is visszalép a fellépéstől, az egész zenekar követi. 

Farkas Tibor, a K11 művészeti vezetője elmondta, hogy a hely viszonylag gyér ismertsége miatt tartott a felkéréstől: több jazz-zenekar is jelentkezett már, hogy szívesen fellépne ott, de ehhez erősíteni kell a K11 ismertségét. Mostanában ért véget az intézménynek otthont adó belső udvar felújítása, amiatt nem volt eddig az utcafronton hirdetőtábla, tulajdonképpen most kezdődik a látogatók „gyűjtése”. Úgyhogy: aki hallja, adja át!

Molnár Gergő István

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top