Ring Magazin

Csütörtök, 2019. Január 24.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Tudomány Informatika Kickstarteren fizethetünk a CIA dokumentumaiért

Kickstarteren fizethetünk a CIA dokumentumaiért

E-mail Nyomtatás PDF

eznemtudommi

A CIA nyilvános dokumentumait ugyan bárki megnézheti, ahhoz el kell látogatni az amerikai nemzeti archívumba. Egy aktivista felrakná azokat az internetre, erre kér pénzt Kickstarteren.
Tízezer dollárt kér Kickstarteren egy aktivista, aki szeretné beszkennelni az amerikai központi hírszerző ügynökség (CIA) nyilvános dokumentumait. Utána közzétenné azokat egy internetes archívumban, hogy mindenki szabadon olvashassa, és felhasználhassa.

A CIA már 13 millió oldalt tett nyilvánossá dokumentumaiból, ám ha ezeket szeretnénk megnézni, ahhoz előbb el kell utaznunk Marylandbe, a nemzeti archívum épületébe.Az adatbázist ugyanis csak négy számítógépről érhetjük el.

A látogatók nem menthetik le a digitalizált dokumentumokat, helyette azokat ki kell nyomtatniuk. Ha szeretnék azokat megosztani, előbb be kell szkennelniük, és csak az általuk szkennelt képet oszthatják meg.

Az adatbázisban található 13 millió oldalból eddig kicsivel több mint egymilliót sikerült eddig kinyomtatni, és ezekből sem került fel minden még az internetre. Ugyan a folyamat legális, rengeteg munkát jelent.

A közösség állja a számlát
Michael Best információs aktivista magára vállalná a feladatot, de ehhez 10 ezer dollárra van szüksége. Ez fedezné az olyan szükséges eszközöket, mint a szkenner, a laptop, és a tárhely. A projektből még 12 nap van vissza, de már össze is gyűlt a kért összeg.

Aki 35 dollárral támogatja a projektet, abba is beleszólhat, hogy mely dokumentumokat dolgozza fel először. Emellé egy pólót is kap, amelyen felirat hirdeti:
Segítettem hétszázezer CIA fájl publikálásában, de csak ezt a béna pólót kaptam.”

A feldolgozás után az Internet Archive-ra tölti fel a dokumentumokat az aktivista, ahonnan bárki elérhetné azokat.

www.origo.hu


(19 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk decemberi száma

amio 20181206 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 219 vendég böngészi

bav logo kicsi banner