Close

Véget érhet az áresés a benzinkutakon

benzin1

A benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 0,5 százalékkal lett drágább, a gázolajé 6,8 százalékkal került többe a február 15-én kezdődött héten a Reuters adatközlése alapján.
A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,8 százalékkal gyengült a dollárhoz viszonyítva. Az üzemanyagpiacokon a benzin és a gázolaj ára a erősen ingadozott, szerdán erősebben emelkedett, majd csütörtökön és pénteken csökkent. A heti átlagos piaci változások alapján a GKI Energiakutató összefoglalója szerint a benzinnél nem várható változtatás, a gázolajnál 4-5 forint körüli emelés várható.

A Brent spot kőolaj ára a héten 30-33 dollár között változott, heti átlagban 2 dollárral, 6,8 százalékkal emelkedett az ár. Az árak a héten erőteljesen ingadoztak, csütörtökön érték el a heti maximumot, pénteken az előző hét pénteki szintre csökkentek. Az olajpiaci ingadozást két tényező alakította.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (például Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

Az árakat felfelé tolta az OPEC négy országának, valamint Oroszországnak a megegyezése, hogy az idei év januári kitermelési szinten rögzítik olajtermelésüket,amennyiben a többi OPEC ország is csatlakozik a szinttartáshoz. Az egyezség elérése eléggé kétséges, mivel Irán bizonyosan nem érdekelt a kitermelési szint rögzítésében, de Irak és Líbia is vissza akar térni a korábbi kitermelési szintjére.

Az árcsökkenést pedig a hatalmas készletek indokolták,az Egyesült Államokban a tárolt kőolaj mennyisége 80%-kal haladja meg az egy évvel korábbi szintet, Európában sokkal inkább a késztermék tárolása okoz gondot. A szárazföldi tárolók megteltek, a Reuters jelentése szerint az ARA kikötők előtt mintegy 60 olajtermékkel megrakott uszály várja a kitárolást.

A dollár e heti kisebb erősödése elvben lejjebb vitte az árakat, ezen a héten az amerikai kőolajfúrások száma 26-tal csökkent, ez a korábbi heteket tekintve igen jelentős mérséklődés.

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga közel 2 dollárral csökkent az előző heti átlaghoz viszonyítva, a határidős ár a héten végig a spot (azonnali) ár fölött változott. Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti különbség ezen a héten kicsit nőtt, mivel a WTI határidős ára lassabban nőtt, mint a határidős Brent ára. A különbség a hét végére megközelítette a 4 dollárt.

Az európai üzemanyagpiacokon a benzin iránti kereslet mérséklődött,
az ázsiai piacok továbbra is a benzin finomításához szükséges anyagokat és vegyipari alapanyagokat igénylik. Az amerikai kereslet megszűnt a magas készletszintek miatt, a nyugat-afrikai piacon pénzügyi gondok miatt nem lehet értékesíteni, számos tankhajó várakozik Lagos partjainál. Az ARA kikötőkben raktározott benzin- és gázolajkészletek igen magas szinten vannak. Az európai piacokon a dízel kínálata továbbra is bőséges, a legnagyobb gond a tárolók telítődés közeli állapota miatt van.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban mérve) a mediterrán piacon a február 15. és február 19. közötti időszakban 0,5 százalékkal drágult, az észak-nyugat-európai piacon és az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon 0,1-1,8 százalékkal nőttek az árak. A benzin ára a hét első négy napján fel-le ingadozott, majd pénteken a csökkenés folytatódott.

benzin2

A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 6,8 százalékkal nőtt a megelőző hét áraihoz viszonyítva, az észak-európai piacokon 6,3-6,4 százalékos volt az áremelkedés. A héten a dízel ára is a benzinéhez hasonlóan változott. Ezen a héten az üzemanyagok árváltozása tendenciájában követte az olajár mozgását.

A forint árfolyama a február 15-én kezdődött héten 278,3 Ft/dollár körül ingadozott, közel két és fél forinttal kellett többet adni 1 dollárért, mint egy héttel korábban. A forintárfolyam az euróhoz viszonyítva, heti átlagban kis erősödést mutatott, a dollár árfolyama némileg erősödött az euróhoz, így a forinthoz viszonyítva is. A forintárfolyam gyengülése felerősítette a benzin- és a gázolajár emelkedését forintban számolva.

A már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzinnél, heti átlagokkal számolva, a mediterrán piacon 1,3 százalékos, az ARA piacon 2,6 százalékos, az NWE piacon 1 százalékos áremelkedés jeletkezett. A gázolajnál a mediterrán piacon a forintban számított heti változások 7,7 százalékos áremelkedést jeleztek, az észak-európai piacokon 7,2-7,3 százalékos emelkedést mutatnak az árak forintban mérve.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – a heti változások a benzinnél a mediterrán piacon 0-1, a másik két piacon is 1-2 forint közötti áremelkedést jelenthetnek. A gázolaj forintban mért ára esetében a mediterrán piacon 4-6 forintos a másik két piac árait alapul véve 5-6 forintos emelés lehetséges.

A piaci árváltozások alapján a benzinnél nem várható változtatás, a gázolajnál 4-6 forintos emelés lehetséges.

A benzin ára 301 forint/liter körüli szinten, a gázolaj ára várhatóan 300-301 Ft/liter körüli szinten változhat. (A heti tény forint üzemanyagárak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszi a GKI Energiakutató, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy évben a benzin ára 14,5, a gázolaj ára 19 százalékkal csökkent.

Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 25 százalékkal több benzint és 32 százalékkal több gázolajat lehet egy havi átlagos, nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

www.origo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top