Close

Növekszik az amuri leopárdok száma Oroszországban

Fotó: tass.ru

A veszélyeztetett amuri leopárdok száma 40-ről 60-70-re emelkedett – közölte Sergey Donskoi orosz környezetvédelmi miniszter szerdán.

„A ritka macskaféle populációja túl van a válságon” – mondta el a miniszter egy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott találkozón.
Donskoi közölte azt is, hogy az amuri tigrisek egyedszáma a 2005-ös 400-ról 510-re növekedett az orvvadászat elleni harcnak és a védett területek fejlesztésének köszönhetően.
Az amuri leopárd korábban Kelet-Oroszország, Északkelet-Kína és a Koreai-félsziget hegyvidéki erdeiben szerte előfordult, napjainkra azonban jelentősen visszaszorult, mindössze egy viszonylag kis területen, az orosz–kínai–észak-koreai határok háromszögében él. A Természetvédelmi Világszövetség a fajt a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolta.
A amuri (szibériai) tigrisek létét a szigorú védelem ellenére az orvvadászat még ma is veszélyezteti. Jelenleg csak egy kisszámú populációja él vadon Szibéria távol-keleti területein, az Amur vidékén és Usszuri-földön valamint Északkelet-Kínában (állatkertekben jóval gyakoribb).
Vlagyimir Putyinról egyébként köztudott, hogy külön figyelmet fordít a veszélyeztetett fajok megőrzésére. Az ő kezdeményezésére jött létre 2013-ban egy alapítvány, amely az amuri tigrisek védelmével foglalkozik.

tass.ru/en, hungarian.ruvr.ru, Wikipédia

Hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top