Ring Magazin

Szerda, 2020. Április 8.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Ütköző Az internetes vitakultúra társadalmi látlelete

Az internetes vitakultúra társadalmi látlelete

E-mail Nyomtatás PDF

01.kg.media

„A te anyád! Te utolsó gennygóc!..” - Az internetes vitakultúra társadalmi látlelete

Az internet az ördög műve - állítják az információs társadalom árnyoldalainak elfogult hírdetői. Akik szerint hamarosan belefulladunk a data-szmogba. E megállapítást persze lehet vitatni, de egy biztos: a számítógépes hálózat fenekestül felborította a hírek, információk szolgáltatásának korábbi gyakorlatát. És mindinkább interaktivvá válik.

Az elmúlt néhány évben sorra jelentek meg a különféle elektronikus újságok. A médiahatóság adatai szerint Magyarországon az olvasóra jelenleg már több mint 3000 ilyen hírközlő fórum zúditja a kulturális, gazdasági, politikai híreket, miközben a papírra nyomtatott sajtó egyre zsugorodik.

A napi történéseket a közösségi fórumokon böngésző nyájas olvasó azonban - amint a kommenteléseikből kiviláglik, sok esetben a legkevésbé sem nyájas. Ők aztán a digitális technika jóvoltából immár felszabadulva a nyomdafesték tűrőképességének korlátai alól, ellenvéleményüknek nyers megfogalmazásban adnak hangot. A más állásponton lévő vitapartnert vadabbnál vadabb jelzőkkel illetve iparkodnak minél mélyebbre a szent anyaföldbe beledöngölni.

A kibontakozó diskurzusban a gondolat, a mondanivaló mindinkább elsikkad, helyét a szennyből szárba szökkenő nyelvi lelemény veszi át. A szellemi párbaj rendszerint tárgyszerűen indul, ám az érvelés kultúrmáza mögül pillanatok alatt előtör az elvakult gyűlölet. A vitát kiváltó eredeti gondolat, a magasztos eszme egymás pocskondiázása közben gyorsan elvész, már senki nem tudja, mi gerjesztette fel a szittya indulatot. Az elfajuló szent háború virtuális vérfürdőjében tébolyodott ismeretlenek vívnak alpári stílusban szócsatát, miközben az igazság oltárán maguk is megsemmisülnek.

A jellemzően névtelen kommentelőkben - az új fogalom szerint trollkodókban - elfojtott gyűlölet egyúttal társadalmi látlelet is. A nehezen féken tartható negatív érzelem hajlamos agresszívvé tenni, különféle lelki zavarok oka vagy előidézője lehet. Hozzájárulhat a depresszió, paranoid személyiségzavar kialakulásához. Az ilyen ember mindenkiben ellenséget szimatol, gyanakszik, képtelen a sérelmein felülemelkedni. Állandó panaszkodásával energiavámpírként terheli a környezetét. Aki csak teheti, menekül előle, e reakció pedig megerősíti negatív világképét, nekikeseredve szidalmaz mindent és mindenkit. Márpedig az a társadalom, amelyben a szeretet ellentétes érzelme, a gyűlölet uralkodik el, önmagát pusztítja.

Szerencsére itt még nem tartunk, a gyűlölködő negatív kommentelők egy viszonylag szűk réteget alkotnak. De egy, a témát kutató lett elemzés szerint a trágárságokkal teli, érzelmileg túlfűtött kommentelők stílusa ragadós, hamar magával sodorhatja az elektronikus sajtó jámbor, gyanútlan olvasóját is. Az internet ördöge nem alszik!

KRUPPA GÉZA


(17 értékelés)
 

Hozzászólások  

 
0 #1 Zólyom Barna 2017-12-17 11:30
ehhez csatlakozik: Sznobjektiv - Puzsér Robert müsora a Hir TV-n.
Idézet
 

Megjelent A Mi Otthonunk áprilisi száma

amiocimlap 202004 resize 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 123 vendég böngészi

bav logo kicsi banner