Close

Az internetes vitakultúra társadalmi látlelete

01.kg.media

„A te anyád! Te utolsó gennygóc!..” – Az internetes vitakultúra társadalmi látlelete

Az internet az ördög műve – állítják az információs társadalom árnyoldalainak elfogult hírdetői. Akik szerint hamarosan belefulladunk a data-szmogba. E megállapítást persze lehet vitatni, de egy biztos: a számítógépes hálózat fenekestül felborította a hírek, információk szolgáltatásának korábbi gyakorlatát. És mindinkább interaktivvá válik.

Az elmúlt néhány évben sorra jelentek meg a különféle elektronikus újságok. A médiahatóság adatai szerint Magyarországon az olvasóra jelenleg már több mint 3000 ilyen hírközlő fórum zúditja a kulturális, gazdasági, politikai híreket, miközben a papírra nyomtatott sajtó egyre zsugorodik.

A napi történéseket a közösségi fórumokon böngésző nyájas olvasó azonban – amint a kommenteléseikből kiviláglik, sok esetben a legkevésbé sem nyájas. Ők aztán a digitális technika jóvoltából immár felszabadulva a nyomdafesték tűrőképességének korlátai alól, ellenvéleményüknek nyers megfogalmazásban adnak hangot. A más állásponton lévő vitapartnert vadabbnál vadabb jelzőkkel illetve iparkodnak minél mélyebbre a szent anyaföldbe beledöngölni.

A kibontakozó diskurzusban a gondolat, a mondanivaló mindinkább elsikkad, helyét a szennyből szárba szökkenő nyelvi lelemény veszi át. A szellemi párbaj rendszerint tárgyszerűen indul, ám az érvelés kultúrmáza mögül pillanatok alatt előtör az elvakult gyűlölet. A vitát kiváltó eredeti gondolat, a magasztos eszme egymás pocskondiázása közben gyorsan elvész, már senki nem tudja, mi gerjesztette fel a szittya indulatot. Az elfajuló szent háború virtuális vérfürdőjében tébolyodott ismeretlenek vívnak alpári stílusban szócsatát, miközben az igazság oltárán maguk is megsemmisülnek.

A jellemzően névtelen kommentelőkben – az új fogalom szerint trollkodókban – elfojtott gyűlölet egyúttal társadalmi látlelet is. A nehezen féken tartható negatív érzelem hajlamos agresszívvé tenni, különféle lelki zavarok oka vagy előidézője lehet. Hozzájárulhat a depresszió, paranoid személyiségzavar kialakulásához. Az ilyen ember mindenkiben ellenséget szimatol, gyanakszik, képtelen a sérelmein felülemelkedni. Állandó panaszkodásával energiavámpírként terheli a környezetét. Aki csak teheti, menekül előle, e reakció pedig megerősíti negatív világképét, nekikeseredve szidalmaz mindent és mindenkit. Márpedig az a társadalom, amelyben a szeretet ellentétes érzelme, a gyűlölet uralkodik el, önmagát pusztítja.

Szerencsére itt még nem tartunk, a gyűlölködő negatív kommentelők egy viszonylag szűk réteget alkotnak. De egy, a témát kutató lett elemzés szerint a trágárságokkal teli, érzelmileg túlfűtött kommentelők stílusa ragadós, hamar magával sodorhatja az elektronikus sajtó jámbor, gyanútlan olvasóját is. Az internet ördöge nem alszik!

KRUPPA GÉZA

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top