Close

Ritka albínó teknős született Svájcban

Május elején két kis galápagosi óriásteknős született a Svájc nyugati részén található Servion község állatkertjében. Az egyik fekete, mint a szülei, a másik pedig egy albínó, amit még soha nem figyeltek meg fogságban vagy a természetben. A veszélyeztetett teknősök egy fajmegőrzési program részeként születtek. Ezt Philippe Morel, az állatkert igazgatója mondta egy csütörtöki fotózáson.

Méretük és súlyuk miatt a párzási siker aránya nagyon alacsony, 2-3 százalék. Csak három park van a világon, ahol sikeresen tenyésztik a galápagosi teknősöket: a zürichi állatkert, az új-zélandi aucklandi állatkert és a servioni állatkert. Ebben a fajban egy albínó bébi születése világújdonságnak számít, mivel mindkét szülőnek egy genetikai mutáció hordozójának kellett lennie.
A tojásokat február 11-én rakta le a anyateknős. Ezután az állattartók begyűjtötték őket, és két és fél hónapra inkubátorba helyezték őket. Május eleji születésükkor a teknősbébik körülbelül 50 grammot nyomtak, és elfértek egy ember tenyerében.
Mindkét teknős teljesen egészséges, ami „mesés” – lelkendezett Morel. Azt egyelőre nem lehet megmondani, hogy milyen neműek.

Ebben a fajban az albínó bébi születése világújdonság, mivel mindkét szülőnek egy genetikai mutáció hordozójának kellett lennie. Fotó: Keystone

A fiatal teknősök nem élnek együtt a szüleikkel

A kikelt fiókák nem osztoznak a szülők ketrecén. „Az apjuk egy mancscsapással összezúzhatná őket” – mondja Morel. A hím körülbelül 180 kilogrammot, a nőstény több mint 100 kilogrammot nyom. Mindketten körülbelül 30 évesek, és épp most érték el az ivarérettséget.
A galápagosi óriásteknős akár 200 évig is élhet. Növény- és gyümölcsevő, súlya elérheti a 300 kilogrammot is. Becslések szerint 23 ezer állat él vadon a Galápagos-szigeteken. Világszerte 120 példány él fogságban.

A vadonban az albínók várható élettartama alacsony

A vadonban az albínóknak nincs hosszú élettartamuk. Ennek oka, hogy rendkívül UV-érzékenyek, néha süketek és vakok, ami nagyon sebezhetővé teszi őket. „Még nem tudjuk, mi lesz a mi kis albínó teknősünkkel” – mondta Morel.
Az állat nem lehet része egy tenyésztési programnak – mondta. De szerinte nem süket, mert nagyon érzékeny.
Az albínó teknős – testvérével együtt – a servioni parkban marad, közvetlen napfénytől védett, megfelelő tartási helyen.

nau.ch

(Nyitókép: Philippe Morel a nemrég született albínó galápagosi óriásteknőst tartja a kezében. Fotó: Keystone)

Shares
scroll to top