Close

Ötödjére született bengáli tigris egy kubai állatkertben

Újabb ritka bengáli tigriskölyök született a havannai Nemzeti Állatkertben, Kubában – közölték az állatgondozók pénteken, alig több mint egy évvel azután, hogy négy – köztük egy ritka fehér tigris – kis bengáli is született.

Az összes kölyök születésére azután került sor, hogy 20 éven át próbálkoztak a veszélyeztetett macskafélék szaporításával – írja a Reuters.
Mindegyik kölyök Fionától és párjától, Garfieldtől született.
Sajnos az új kölyök az egyetlen túlélője a két héttel ezelőtt született négyes alomnak, mivel testvérei súlyos neurológiai problémákkal küzdöttek és elpusztultak.
Az alacsony testsúllyal született jövevényt, akinek még nem adtak nevet, az állatkert mesterséges szaporító részlegén ápolják, ahol a beszámolók szerint „élénk”.
„A kölyök születése nagy öröm volt. Olyan kicsi volt, és mi már tejjel etettük és más módon is gondoskodtunk róla” – mondta a 21 éves Maria Karla Gutierrez, az egyik gondozója, miközben megölelte a kismacskát.
A narancssárga bundájukról ismert bengáli tigrisek ezrei kóboroltak egykor Banglades, India és Nepál erdeiben. A vadon élő állatok szakértői szerint azonban számuk mára mintegy 2500-ra csökkent. Az orvvadászat, az erdőirtás és a túlzásba vitt vadászat mind áldozatul esett.
A világ kilenc tigris alfajából három kihalt a múlt században, és sok tudós úgy véli, hogy a negyedik, a dél-kínai tigris már gyakorlatilag kihalt.
A Nemzeti Állatkert, egy vadaspark, ami a kubaiak kedvenc látványossága, több mint 120 faj 1473 példányával, köztük olyan nagytestű állatokkal, mint az elefántok és az orrszarvúk.
„A park, az ország és a világ számára ez egy nagyon szép dolog, hiszen a tigriseket a kihalás veszélye fenyegeti” – mondta Angel Cordero állatkerti állatorvos.
„Ez büszkeséggel tölt el minket. Nagyon boldogok vagyunk, és folytatni fogjuk az állatok szaporítását” – tette hozzá.

(Nyitókép: az újszülött bengáli tigris a havannai Nemzeti Állatkertben 2022. július 29-én. Fotó: REUTERS/Alexandre Meneghini)

Shares
scroll to top