Close

Az őslakos nyelvek kihalásával a gyógynövények hatásáról szóló ismeretek is elvesznek

Az őslakosok szóban adják át a gyógynövényekkel kapcsolatos ismereteiket. A nyelvek várható kihalásával óriási tudásvesztés fenyeget.

A gyógynövényekkel kapcsolatos tudás erősen kötődik az egyes őshonos nyelvekhez. A trópusi esőerdőkben élő emberek széleskörű ismeretekkel rendelkeznek a növények gyógyító hatásairól, például fertőző betegségek, bőrbetegségek, sérülések és mérgező állatok harapásai, valamint rovarok elleni védekező szerek esetében. Mivel ezt a tudást az őslakosok következő generációi pusztán a beszélt nyelveken keresztül adják át, amelyek közül sokat a kihalás veszélye fenyeget, az orvosi know-how-t is az elvesztés veszélye fenyegeti. Ez derül ki a Zürichi Egyetem kutatóinak tanulmányából, amelyet a „Proceedings of The National Academy of Science” (PNAS) című tudományos folyóiratban tettek közzé.
Dr. Rodrigo Cámara-Leret és Jordi Bascompte professzor az Evolúcióbiológiai és Környezettudományi Tanszékről három etnobotanikai adatbázist elemeztek Észak-Amerikából, az Amazonas északnyugati részéről és Új-Guineából. Ezek mintegy 3600 gyógynövényt és 12 500 kapcsolódó gyógymódot tartalmaztak, amelyek többsége csak egy nyelven volt dokumentálva. Az adatbázisok 236 őslakos nyelv ismereteit tartalmazzák, amelyek közül 119-et jelenleg Észak-Amerikában, 37-et Amazóniában és 80-at Új-Guineában beszélnek. A kutatók a nyelvek és az adott régió növényei közötti kapcsolatokból következtetéseket vontak le veszélyeztetettségük helyzetéről.
A kutatók tanulmányukban rámutatnak, hogy messze nem minden, a trópusi régiókban beszélt nyelvről van szó. A nyelvvesztés tényleges hatása tehát még nagyobb lehet. Nyelvészek becslései szerint a század végére a világ összes nyelvének 30 százaléka eltűnik. A zürichi kutatók ezért a veszélyeztetett orvosi tudás dokumentálása mellett érvelnek, mielőtt még túl késő lenne. Mivel sok mai gyógyszer a gyógynövényekkel kapcsolatos ismereteken alapul, ez növeli az új hatóanyagok esélyét is a jövőben.

forschung-und-lehre.de

(Nyitókép: egy, a yucana indián törzshöz tartozó férfi a távolból szemléli az amazóniai esőerdő őslakosainak földjét, ahol sok nyelv kihalhat a 21. század végére. Fotó: UZH/Rodrigo Cámara-Leret)

Shares
scroll to top