Close

Ezernégyszáz éves lábbeliket újítanak fel Kínában

Fotó: ancient-origins.net

Ezernégyszáz éves, a Tang-dinasztia korabeli cipőket újítanak fel Kínában, melyek a Stein Aurél magyar származású tudós által is kutatott Asztanai temetőből származnak.

A kecskebőrből készített, eredeti állapotukban állati inakkal összevarrt cipőket a nyugat-kínai Hszincsiang tartomány régészei újítják fel. A lelet kora és kényes volta miatt ugyanakkor német szakértőket is meghívnak a munkához – számolt be a központi televízió (CCTV).
A közepesen jó állapotban megmaradt lábbelik készítésének idejét a régészek a Tang-dinasztia (618-907) kezdetére datálják, vagyis koruk 1400 év körül lehet. A lelet az ősi Kaocsang, a mai Turpan városának közelében fekvő letűnt városból, pontosabban annak temetkezési helyéről, az Asztanai temetőből származik. A több mint ezer sírt tartalmazó, tíz négyzetkilométeres komplexumban – köszönhetően a térség száraz klímájának – számos, kiváló állapotban mumifikálódott holttestet, temetkezési tárgyat, használati eszközöket, selyemfestményeket, porcelánszobrokat is találtak.
Az leleteket legnagyobbrészt az 1960-as években kínai régészek tárták fel, ugyanakkor a huszadik század első évtizedeiben több nyugati feltáró expedíció is indult annak felfedezésére.
Stein Aurél magyar származású Kelet-kutató kétszer is járt a területen, 1907-ben, majd hét évvel később. Az általa feltárt tárgyakat az angol British Museum és Victoria and Albert Museum, valamint az újdelhi Nemzeti Múzeum őrzik. A sírból származó régészeti leletek Kínán kívül Tokió, Berlin, Szentpétervár múzeumaiban is megtekinthetők
.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top