Close

Huszonöt éves a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet.

Huszonöt éve, 1998-ban alakult meg a Pest Vármegye keleti részének legértékesebb élőhelyeit és az ezekhez kötődő nagyszámú védett növény- és állatfaj állományait megóvni hivatott, mintegy 5 ezer hektár kiterjedésű Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet.


Az évfordulós ünnepséget a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) Tápióbicskén tartotta a kormányzat, a Tápió-vidék települési önkormányzatainak, a Tápió Naturpark és több helyi társadalmi szervezet képviselőinek, valamint számos további fontos partner részvételével. A rendezvény egyben a homoki élőhelyek ökológiai állapotának javítását céljául kitűző Pannon homoki élőhelyek fejlesztése (VEKOP) című pályázat zárórendezvénye is volt.
Az ünnepségen köszöntőt mondott dr. Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára, Czerván György országgyűlési képviselő és Herczegh Róbert Tápióbicske polgármestere. A megalapítás körülményeit és az azóta eltelt negyed évszázad eredményeit Füri András igazgató idézte fel. A Tájvédelmi Körzet értékeit, az igazgatóság természetvédelmi munkájának helyszíneit, legfontosabb beavatkozásait és eredményeit és jövőre vonatkozó elképzeléseit Vidra Tamás tájegységvezető mutatta be.

Füri András, a DINPI igazgatója

Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy Európa több országával ellentétben Magyarország teljes területének csaknem egyharmada természetközeli állapotban maradt fent, amely egy rendkívüli arány és egyben nemzeti kincs is. Erre az örökségre vigyáz tíz hazai nemzeti park igazgatóság mintegy 1300 kollégájával, amely munka nem öncélú, hanem mindannyiunk érdeke, hiszen az ökoszisztéma és annak jó állapota biztosítja a fennmaradásunkat a Kárpát-medencében. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) is tevékenyen és eredményesen vett részt ebben a munkában: a KEHOP program keretében 8 projektet valósított meg, csaknem 2,4 milliárd forint támogatás felhasználásával, amellyel 2800 hektáron javult a természeti környezet állapota. A most zárult VEKOP projekt 235 millió forint nagyságrendben pedig a Tápió menti homoki élőhelyek ökológiai állapotának javítását szolgálta.


A Pannon homoki élőhelyek fejlesztése című projekt keretében elvégzett feladatokról, az elért eredményekről, valamint a megoldásra váró természetvédelmi kihívásokról Baranyai Zsolt, az igazgatóság Természetmegőrzési Osztályának vezetője számolt be. Elmondta, hogy a projekt célterületéhez tartozó gyepeken selyemkóró, mirigyes bálványfa, nyugati ostorfa és fehérakác állományokat irtottunk és több mint 150 m3 hulladékot távolítottak el. Szigetmonostor és Szentmártonkáta határában mintegy 15 hektáron fafajcserés erdőszerkezet átalakítást végeztek az idegenhonos faállományok eltávolításával és őshonos erdők telepítésével, Tóalmás külterületén pedig a települési önkormányzat bevonásával tanösvény kialakítását kezdeményezték.

Tápióság Nagy-rét – fotó: Szelényi Gábor

Az esemény zárásaként Füri András igazgató és Vidra Tamás tájegységvezető emlékplaketteket adott át a Tájvédelmi Körzetért végzett munka elismeréseként.

Shares
scroll to top