Close

Pártok a menekültügyről: európai megoldásra van szükség

A Liberális Magyarországért Alapítvány menekültügyről tartott csütörtöki budapesti kerekasztal-beszélgetésén az MSZP, az Együtt és a Magyar Liberális Párt képviselői azt hangoztatták, hogy gyors európai uniós megoldásra van szükség, Magyarország befogadó ország, a menekültekhez való hozzáállás pedig erkölcsi kérdés. A Jobbik szerint gazdasági bevándorlókra nincs szükség, de az üldöztetés elől menekülőket segíteni kell.

Tukacs István, az MSZP országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a menekültügyben nem a bal- és a jobboldal, hanem a demokratikusan és a nem demokratikusan gondolkodók között húzódik a törésvonal. Kifejtette: közös, gyors, európai uniós megoldásra van szükség, humánusan kell bánni a menekültekkel, és nem szabad rendészeti kérdésként kezelni az ügyüket. Szerinte a kormány azért vette elő a problémát, hogy megpróbálja „megroppant népszerűségét” helyreállítani.
Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke azt mondta: pártja álláspontja szerint Magyarországnak gazdasági bevándorlókra nincs szüksége, de hangsúlyozta: aki „valódi üldöztetés elől menekül”, annak segíteni kell. Szerinte nem az utóbbi csoport van többségben, hanem azok, akik gazdasági előnyök érdekében Nyugat-Európába szeretnének eljutni, és ehhez Magyarországot tranzitországként használják. Megemlítette, hogy Ásotthalom, Mórahalom térségében, az országhatár közelében járva nem tapasztalt gyűlölethullámot, sokkal inkább sajnálatot a kisgyermekekkel érkezők iránt. Beszámolt menekültek által elkövetett kisebb atrocitásokról is, és azt mondta: meg kell védeni a határ közelében élő embereket.
Szelényi Zsuzsanna, az Együtt elnökségi tagja úgy vélte, hogy a menekültügy az európai kérdéskörhöz tartozik, mert most egy „akut krízis” miatt lehet arról beszélni, hogy Magyarország az Európai Unió tagjaként milyen szerepet szán magának, és hogyan viszonyul más népekhez. Hozzátette: Magyarország befogadó ország, a bevándorlás – amelyet alapvetően pozitív jelenségnek nevezett – pedig „történelmi távlatokban mindig gazdagította a társadalmat”. Az Együtt politikusa szerint Magyarország alacsony szinten érintett a menekültügyben, ezer lakosra két bevándorló érkezik, az uniós átlag hat, de van olyan ország is, ahol ez a szám húsz.
Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke hangsúlyozta, hogy a menekültekhez való hozzáállás erkölcsi kérdés, megmutatja, hogy „mennyire figyelünk azokra a problémákra, amelyek embertársainkat a legmélyebben érintik”. Közölte: a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal tavalyi statisztikái szerint 42 777 menekültet regisztráltak tavaly az országban, közülük 4553 ember esetében indult eljárás, és bár, mint mondta, a kormánypropaganda hatalmas menekültáradattal „ijesztget”, csupán 503-an kaptak menekültstátuszt.
A többi, mintegy 42 ezer menekült átlagosan egy napot töltött Magyarországon – tette hozzá.
Azt mondta: nem becsüli le a problémát, de Magyarország egyelőre nem célország a menekültek számára. Szerinte a Fidesz belső problémáiról akarja elterelni a figyelmet, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy ezért olyan embereket „állít célkeresztbe”, akik nem tudják megvédeni magukat.
A szervezők közölték: minden parlamenti képviselettel rendelkező pártot meghívtak az eseményre, de az LMP nem kívánt részt venni, a Demokratikus Koalíció jelezte, hogy a Jobbik képviselőjével nem ül egy asztalhoz, a Párbeszéd Magyarországért képviseletében Szabó Tímea társelnök röviddel a kezdés előtt lemondta a részvételt, míg a Fidesz-KDNP-től ígéretet kaptak arra, hogy jelen lesz valaki, de végül mégsem így alakult.
A pártok képviselőinek kerekasztal-beszélgetését megelőzően Huszár Katinka, az ENSZ menekültügyi szervezetének munkatársa, Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke és Nagy Boldizsár nemzetközi jogász fejtette ki álláspontját.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top